EU támogatásokat vont vissza az NFÜ

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szabálytalanságot állapított meg és feljelentést tett a kiskunhalasi székhelyű Disco Magic Kft ellen. Az NFÜ gyanúja szerint e cégnél, az európai uniós támogatás felhasználása során szabálytalanságok történtek, amelyekkel kapcsolatban felvetődik a bűncselekmény gyanúja is - áll az NFÜ közleményében.
Vágólapra másolva!

A Disco Magic Kft. versenyképességének erősítéséhez, új fény- és hangtechnikai berendezések vásárlásához pályázott uniós forrásokra, két évvel ezelőtt. Az NFÜ jelentésbeli kötelezettség elmulasztása, valamint közérdekű bejelentés alapján kezdett vizsgálódni, a korábban (2005. decemberében), pályázati úton, összességében 24 735 000 forint vissza nem térítendő támogatást elnyerő cégnél.

Az NFÜ munkatársai ez év október 25-én helyszíni ellenőrzést tartottak a cég telephelyén, és ennek során ellenőreink megállapították, hogy bár a cég a megpályázott összegeket számlával, hivatalosan is elszámolta az NFÜ felé, valójában a pályázatában jelzettekhez képest több esetben jelentősen gyengébb minőségű és alacsonyabb árú eszközöket szerzett be.

A vizsgálatot követően az NFÜ - élve szerződésben rögzített jogaival - a teljes támogatási összeg visszafizetését rendelte el. Mivel azonban ellenőrzéseink alapján jogsértés vélelmezhető, ezért az ügynökség feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságán. A szabálytalansági vizsgálat során szerzett, bűncselekmény(ek)re utaló információit az NFÜ a nyomozó hatóság elé tárta.

Az Európai Unió által támogatott projekteket, valamint a pályázók által vállalt kötelezettségeket 5 évig fenn kell tartani. Ennek megvalósulásáról - az eljárásrend szerint - évente beszámolót is kell készíteni az NFÜ részére. Ennek elmulasztása a támogatási szerződés megszegése, ezért ilyenkor az ügynökség vizsgálatot indít.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 első három negyedévében az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) magyarországi irodájának 46 olyan, 10 ezer euró feletti esetet jelentett, amelyek kapcsán szabálytalanságot vizsgált. Ebből 29 ügyben állapítottunk meg jogsértést.

Az ügyek lezárásaként az Ügynökség szeptember végéig 780 millió forint visszafizetését rendelte el. Az OLAF-nak jelentett vizsgálatok közül 13 esetben nem történt szabálytalanság, 4 ügy vizsgálata, pedig még folyamatban van.