Hosszabb távú felsőoktatási megállapodás

Vágólapra másolva!
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények támogatása a jelenlegi 214 milliárdról 2010-re mintegy 240 milliárd forintra nő annak a hároméves megállapodásnak köszönhetően, amelyet Hiller István szakminiszter írt alá csütörtökön 29 alma mater rektorával a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Az oktatási tárca vezetője fontos és történelmi lépésnek nevezte a megállapodás aláírását. Hiller István azt mondta, hogy az egyezmény a felsőoktatás finanszírozásának meghatározó részét három évre kiszámíthatóvá, biztonságossá, tervezhetővé teszi.

A felsőoktatási támogatás bázisösszegének az idei költségvetési támogatást tekintik, s ez legalább az infláció összegével nő majd. Az egyezmény tartalmazza, a normatív finanszírozás állandó elemét, az alaptámogatást, ami három évre garantált az intézmények számára. Ez a fenntartói normatíva az intézményi költségvetés 30-32 százalékát teszi ki.

Növekvő hallgatói normatíva

A képzési és tudományos támogatás, változó elemként, a hallgatói és oktatói létszám alakulását követve évente változik majd. A hallgatói normatíva jövőre 2-3 százalékkal nő.

A megállapodás rendelkezik arról is, ha egy felsőoktatási intézménynek köztartozása keletkezik, az kincstári biztos kirendelését teszi szükségessé. A dokumentum tartalmazza a szankcionálás lehetőségét, végső esetben, ha az intézmény csődközeli állapotba kerül, működése teljesen ellehetetlenül, akkor a miniszter kezdeményezheti az egyetem, főiskola átalakulását, s összevonást és megszüntetést is.

A szakmai önállóság marad

Hiller István hangsúlyozta: hosszú távon szükséges és fenn kívánják tartani az állami szerepvállalást a felsőoktatás finanszírozásában. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy az állam mondja meg, mi történik szakmai téren az egyes intézményeken belül, ezt az egyetemeknek kell meghatározniuk - szögezte le.

Ugyanakkor, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, a jövőben is évenként megkötendő finanszírozási megállapodás szerint támogatják a nem állami, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézményeket.

A miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy mindenki előtt nyitva áll a kapu. Nincs olyan akkreditált felsőoktatási intézmény, amely, ha kezdeményezi, akkor ne tárgyalnának vele egy hasonló megállapodásról. A tárca első emberének összegzése szerint a magyar felsőoktatás színvonalas, még több elismerést hozó időszaka előtt állunk.

Tervezhető pénzügyek

Molnár Károly, a Magyar Rektori Konferencia elnöke úgy fogalmazott, hogy a megállapodás a nagyobb gazdasági önállóság felé mutat, s attól az intézményvezetők többek között javuló pénzügyi egyensúlyt várnak.

Kifejtette: jobban monitorozható, mérhető lesz a felsőoktatási intézményeknek nyújtott támogatás, illetve annak hasznosulása. A megállapodás a kiszámíthatóságot, biztonságot, tervezhetőséget segíti elő - summázta a rektori konferencia elnöke.

Molnár Károly hangsúlyozta, hogy a rektori konferencia a továbbiakban is aktív, együttműködő szerepet kíván betölteni a felsőoktatás minőségközpontú átalakításában.