Rossz termés miatt áremelkedés

Vágólapra másolva!
Gabonából 9,6 millió tonnát takarítottak be Magyarországon 2007-ben, szemben a megelőző évi 14,7 millió tonnával. Ez és a tavaszi fagykárok miatt jelentős áremelkedés volt az év első tíz hónapjában.
Vágólapra másolva!

Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára közölte, hogy az idei gabonatermés alig magasabb, mint az elmúlt időszakban legszerényebb, 2003-as mennyiség, amikor 8,7 millió tonnát takarítottak be. Az alacsony termés ellenére a megtermett gabona elegendő az ország igényeinek fedezésére, bár az árak magasak - jegyezte meg a szakállamtitkár.

Benedek Fülöp kiemelte a napraforgót, amelynek ára egy év alatt megduplázódott, s most tonnája 110 ezer forint körül mozog. A betakarított termés 11,2 százalékkal esett vissza. A betakarított őszi búza mennyisége 8,87 százalékkal, a kukoricáé előzetes számok szerint 51,93 százalékkal csökkent 2006-hoz képest.

Jót tett az őszi eső

Kifejtette, hogy a csapadékos ősz általában kedvezően hatott az őszi vetésű növényekre. Az 1,123 millió hektáron elvetett őszi búza 56 százaléka a legfrissebb állapotminősítés szerint jónak mondható. Egy évvel korábban az akkor elvetett búzának csupán 31-32 százalékát lehetett jónak minősíteni.

A szakállamtitkár kitért arra, hogy a kertészeti kultúrák közül az almatermés sínylette meg a tavaszi fagykárt. A tavalyi 537 ezer tonnához képest csupán 147,9 ezer tonna termett. A beérkezett fagykárigény 17 milliárd forint, amiből az állam 6 milliárd forintot tud kifizetni. Szőlőből is kevesebb termett: a 2007-ben leszüretelt 3,2 millió hektoliternyinél csaknem 800 ezer tonnával több termett tavaly.

Jelentős áremelkedés

A KSH szerdán tette közzé a mezőgazdasági termelői árak első tíz havi alakulásának adatait, amelyek szerint az agrártermékek átlagos termelői ára 34,4 százalékkal volt magasabb az idén októberben az egy évvel korábbinál, a növényi termékeké 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt. A gabonafélék termelői átlagára 99,7 százalékkal emelkedett 2006 októbere óta.

Az első tíz hónapban az agrártermékek termelői árszintje 20 százalékkal haladta meg a 2006 január-októberi időszakét, ezen belül a növényi termékek árai 38,1 százalékkal emelkedtek.