Évtizedes csúcson a német infláció

Vágólapra másolva!
A novemberi német infláció 1994. január óta a leggyorsabb tizenkét havi infláció, utoljára akkor volt az éves árdrágulás 3 százalék fölött. Az erős ütemet az energia és az élelmiszerek drágulásával magyarázták a közleményben.
Vágólapra másolva!

Októberben 0,2 százalékos havi és 2,4 százalékos tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedést mértek, a német szabvány szerint számolva. Az EU-szabvány szerint számolva 3,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció novemberben, az októberi 2,7 százalékos ütem után.

Németországban a tizenkét havi infláció tavaly augusztus óta idén augusztusig folyamatosan az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja alatt vagy legföljebb éppen 2 százalékon volt, a lakossági kereslet gyengesége miatt. Ehhez az is hozzájárult, hogy az egész EU-ban Németországban a legkisebb a bérnövekedés üteme.

Tavaly a munkaköltségek közül a bruttó bér átlagosan 1,225 százalékkal emelkedett Németországban, akkor is elmaradva az inflációtól. Idén év közben kissé gyorsult ugyan a béremelkedés, de még így csak 1,3 százalékkal volt több a bruttó bér az első háromnegyed év átlagában, mint egy évvel korábban, így a reálbércsökkenés még hangsúlyosabbá vált. Tavaly 1,7 százalékos volt az évi átlagos infláció, 2005-ben 2,0 százalékos