Még kordában a szlovák infláció

Vágólapra másolva!
Szlovákiában novemberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben EU-szabvány szerint számolva, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken.  
Vágólapra másolva!

Októberben 2,4 százalékos, szeptemberben 1,7 százalékos, tavaly novemberben 3,7 százalékos, tavaly októberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció. A szlovák központi bank év végi előrejelzése 1,6 százalékos tizenkét havi inflációra szól.

Az első félévinél változatlanul gyorsabb inflációt - az októberi infláció tíz hónapon belül a legmagasabb volt - továbbra is az emelkedő élelmiszerárak magyarázzák, de az elemzők nem tartanak attól, hogy veszélybe kerülne Szlovákia 2009-es euróövezeti csatlakozása.

A csatlakozás egyik feltétele, hogy a belépés előtti évben a tagjelölt országban az évi átlagos infláció legföljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú EU-ország átlagát. Az idén éppen ellentétes az irányzat: Szlovákiában az első tizenegy hónap alapján 2 százalék körüli évi átlagos infláció várható, miközben az EU-beli referenciaérték körülbelül 2,7 százalék lesz.

Augusztusban és előtte júliusban 1,2-1,2 százalékos, rekord alacsony volt a tizenkét havi drágulás Szlovákiában. Tavaly szeptemberben 4,5 százalékos, tavaly júliusban és augusztusban még 5,0-5,0 százalékos volt.