Sem most, sem januárban nem lesz kamatvágás

Vágólapra másolva!
 Piaci elemzők egyöntetűen úgy vélik, hogy a monetáris tanács hétfőn nem csökkenti a jegybanki alapkamatot, a Reuters decemberi felmérésében megkérdezettek szerint legalább további két hónappal csúszik az MNB kamatcsökkentési sorozatának folytatása. A felmérés szerint egyöntetű az elemzői vélemény arról is, hogy januárban sem kerül sor kamatcsökkentésre.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödtek az inflációs várakozások, és az elemzők tovább csökkentették a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzéseiket, ugyanakkor csökkentették az államháztartás és a külkereskedelmi mérleg hiányára vonatkozó prognózisukat is.

A megkérdezettek szerint az utóbbi időben megnőtt inflációs kockázatok ellenére is csökken az alapkamat jövőre, az időzítést illetően azonban megoszlottak a vélemények: 15-en már az első negyedévben valószínűnek tartják a jegybanki alapkamat mérséklését, míg 10 elemző szerint erre csak a második negyedévben kerül sor.

A jövő év egészére az elemzői konszenzus 75 bázispontos csökkenést tartalmaz, de akadt olyan elemző is, aki nem zárta ki, hogy 2008 egészében se változik az alapkamat. A megkérdezettek szerint a jövő évi bérnövekedéssel kapcsolatos inflációs kockázat nem szűnik meg azzal, hogy megszületik az egyezség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, mert a megvalósuló béremelkedés általában meghaladja a tervezettet.

Januárban csökkenőbe fordul az infláció

Az új felmérés szerint decemberben az infláció tovább emelkedhet, 7,2 százalékra, januárban azonban ismét megkezdődhet az áremelkedés ütemének mérséklődése. Az év első hónapjára 6,75 százalékos inflációt vetít előre az elemzői konszenzus, az év egészében azonban vélhetően magasabb pályán halad majd az infláció a korábban feltételezettnél. Az éves átlagos inflációra vonatkozó konszenzus 35 bázisponttal 5,25 százalékra nőtt, ami meghaladja a kormány nemrég frissített konvergenciaprogramjában szereplő 4,8 százalékot. Az elemzői konszenzus 2009-re változatlanul 3,3 százalék, ami szintén a kormány 3 százalékos előrejelzése felett van és meghaladja az MNB 3 százalékos középtávú inflációs célját is.

"Ha az MNB az inflációs célkitűzés dátumának további eltolására kényszerül - aminek növekszik a kockázata -, a kamatcsökkentés mindaddig hiteltelen lenne, amíg nem kerül közelebb a céldátum, így lehet, hogy a kamatcsökkentés akár 2008 második feléig kitolódik," - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a közlemény szerint. A jövő évi végi forint-euró árfolyamra vonatkozó előrejelzések széles sávban, 245 és 275 forint között szóródnak, az elemzői konszenzus azonban változatlanul 255.

Előrejelzés

(százalék)

200720082009
GDP növekedése

1,70

2,50

3,20

Átlagos infláció

8,00

5,25

Decemberi infláció

7,20

4,05

Jegybanki alapkamat

7,50

6,75

Euró/forint

255,00

255,00

255,0

Áht-hiány (a GDP százaéákában)

6,10

4,10



Forrás: Reuters

Az elemzők szerint a harmadik negyedéves 1 százalékos GDP növekedési ütem a mélypont volt, a negyedik negyedévre 1,6 százalékot várnak, ami az év egészét tekintve 1,7 százalék körüli növekedést jelentene.

A 2008-as gazdasági növekedési előrejelzésüket ugyanakkor 0,3 százalékponttal 2,5 százalékra csökkentették az elemzők, 2009-ben pedig a konszenzus szerint 3,2 százalékkal bővülhet a gazdaság. Ezek a növekedési ráták azonban az idei év kivételével elmaradnak a konvergenciaprogramban jelzett szintektől, különösen a 2009-re prognosztizált 4 százaléktól.