Kritikusabbak az amerikai cégvezetők

Vágólapra másolva!
Magyarország nincs az AT Kearney nemzetközi tanácsadó cég által most közzétett, a legvonzóbb és legmegbízhatóbb befektetési környezetet és potenciált kínáló top 25-ös országok listájára. A legnagyobb amerikai vállalatok vezetői körében végzett felmérés alapján készülő rangsorban Lengyelország a 22., Csehország pedig a 25 - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Eddig Magyarországis hagyományos szereplője volt az FDI bizalmi indexnek nevezett rangsornak, két éve a 11. helyen állt. Kína már ötödik alkalommal vezeti a rangsort, India pedig tavaly vette át, és azóta tartja második helyét. Az USA ezúttal is a harmadik lett. Kínába tavaly közel hetvenmilliárd dollár FDI áramlott az UNCTAD adatai szerint, az USA-ba 175 milliárd, s bár Indiába "csak" mintegy 17 milliárd, ám ez mintegy két és félszerese a 2005. évinek.

A mostani felmérést a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezi, hiszen ez az első olyan, a befektetési hajlandóságot vizsgáló felmérés, amely az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság után készült. A vállalatvezetők működőtőke-befektetési hajlandóságát mindenesetre a válság nem csökkentette, sőt, optimizmusukat sem törte le. Mint a jelentésből ugyanis kiderül: derűlátóan ítélik meg a fejlődő világ jövőjét, és a következő években folyamatosan növelni szándékoznak külföldi befektetéseiket.

Mindenesetre az AT Kearney rangsora nem okozhat meglepetést magyar szempontból. Magyarország esetében az elmúlt időszakban vegyes kép alakult ki a külföldi befektetők szemében. Ennek oka részben a tényleges gazdasági folyamatok, először a fenntarthatatlan egyensúlyhiány, majd az ez ellen ható, de a gazdaságot visszahúzó, a konvergenciaprogramban kijelölt megszorító intézkedések, a reformokat övező bizonytalanság hatása, a kiszámíthatatlanság, s általában is a versenyképesség romlása. Részben egy ennél szubjektívebb elem is szerepet játszik: a hazai belpolitikai események külföldi lecsengetése-lecsengése - írja a lap.