Megkötötte az üzletet a Gazprom és az E.On

Vágólapra másolva!
Az E.On AG bejelentette, hogy sikerült megállapodnia a Gazprommal vagyonelemek cseréjében. A német energiacég erőműveket enged át az orosz gáztermelőnek Nyugat- és Közép-Európában a Juzsno Russzkoje gázmezőben való részesedésért.
Vágólapra másolva!

Részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy az orosz fél gáztározókhoz is hozzájut az üzlet keretében. A cseréről elvben már 2006-ban megállapodtak, akkor még úgy volt, hogy annak részét képezik az E.On egyes magyarországi vagyonelemei is, ez azonban később lekerült a napirendről. A cserelistán szereplő tételek értékegyeztetése még folyamatban van.

A szibériai mező 805 milliárd köbméter bizonyított földgáz- és 5,7 millió tonna olajtartalékkal rendelkezik. Dmitrij Medvegyev államfővé választásával, aki első miniszterelnök-helyettesi rangja mellett a Gazprom igazgatótanácsának elnöke is, a gázóriás eddig is jóformán uralkodó helyzete a megfigyelők szerint tovább erősödik, még azt sem zárják ki, hogy talán elnyeli a szintén állami tulajdonban levő Rosznyefty olajcéget, de legalábbis előnyben lesz vele szemben a vállalatfelvásárlásoknál. A kormány az idén már jóváhagyta a hazai gázárak 25 százalékos emelését.