Százból 87-en aggódnak munkahelyük miatt

Vágólapra másolva!
A magyar fogyasztók bizalmi indexe a második legalacsonyabb Európában. Honfitársaink a következő tizenkét hónap munkahelyi kilátásait ítélik meg a legpesszimistábban. Egyebek mellett ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 48 országban, 2007 novemberben készült online felmérése.
Vágólapra másolva!

A magyarok 69 pontos fogyasztói bizalmi indexénél Európában csak a portugálok 56 pontos mutatója alacsonyabb. Globális összehasonlításban megelőzzük még a tajvaniakat, japánokat és a listát záró dél-koreaiakat is. A világátlag 94, amitől valamivel elmarad a földrészünkön mért 89 pont.

Jó hír viszont, hogy megállt a mutató csökkenése. A tavalyelőtt őszi felmérés még 90-es bizalmi indexet állapított meg Magyarországon, majd tavaly 74-est, idén tavasszal pedig 66-ost. Ehhez képest most ősszel három pont emelkedést regisztráltak.

A Globális Fogyasztói Bizalmi Indexet három tényező megítéléséből állítja össze a Nielsen: A munkalehetőségekről, a személyes anyagi helyzetről és a szükséges, illetve kívánatos termékek megvásárlása számára kedvező légkörről mondott pozitív és negatív véleményekből 0 és 200 pont között mozgó indexet számítanak.

Magyarországon legkedvezőtlenebbnek a következő tizenkét hónap munkahelyi kilátásait tartják a megkérdezettek (87 százalékuk). A vásárlásra alkalmas körülményeket 73, személyes anyagi helyzetét pedig 71 százalék látja inkább borúlátóan a jövő évben.

Európa tizenkilenc országának átlagától legnagyobb mértékben a munkahelyek perspektívájának megítélésében különbözünk. A kontinensen a megkérdezettek átlag 52 százaléka borúlátó.

A vásárlásra alkalmas körülményeket a többség, 66 százalék tartja kedvezőtlennek, míg személyes anyagi helyzetét az európai válaszadók 48 százaléka ítéli meg negatívan a következő tizenkét hónap során.

Az öt földrészen vizsgált 49 ország közül legoptimistábbak a norvégok (Fogyasztói Bizalmi Index: 135 pont), majd őket követik az indiaiak (133) és dánok (124).

A környező országok közül a Fogyasztói Bizalmi Index európai ranglistáján tavaly ötödik Lengyelország most a nyolcadik helyre került 102-vel. Csehország tizenharmadik a sorban, 90-es mutatóval. Ausztria tizenegyedik, 92-vel. Németország 78-as indexével közvetlenül Magyarország előtt áll, földrészünk országai között.

Figyelemre méltó az oroszok globális átlag feletti, 103-as indexe. Kiemelkedik, hogy személyes anyagi helyzetére derűlátóan tekint a következő tizenkét hónapban az orosz válaszadók 72 százaléka.