Ciprus és Málta jövőre bevezeti az eurót

Vágólapra másolva!
Brüsszeli megítélés szerint jól haladnak az előkészületekkel Cipruson és Máltán, ahol január elsején bevezetik az eurót.
Vágólapra másolva!

A két szigetország csatlakozásával a 27 EU-ország közül már 15-ben lesz hivatalos fizetőeszköz az unió pénze, lakosságszámban kifejezve pedig a 495 millió uniós lakos közül 320 millió tartozik majd az euróövezethez.

Az átváltási kulcs egészen pontosan: 0,585274 ciprusi font, illetve 0,429300 máltai líra lesz egyenértékű 1 euróval. Másképpen kifejezve: egy ciprusi font 1,71 eurót, egy máltai líra pedig 2,33 eurót ér.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett értékelése szerint a bankok, a kereskedők és a vásárlók egyaránt felkészültek a váltásra.

A bankok és vállalatok már bespájzoltak az eurós bankjegyekkel és érmékkel, hogy az új esztendő első napjától zökkenőmentesen tudják intézni készpénzforgalmukat. A lakosság december eleje óta minikészletet szerezhetett be az eurós pénzérmékből, előzetes ismerkedés céljából.

Cipruson 250 ezer ilyen, 17,09 euró értékű minikészletet kínáltak eladásra a lakosságnak. A jelentősebb készpénzforgalommal számoló üzletek ugyanakkor 40 ezer előre csomagolt induló készletet vásárolhattak euróból. Egy ilyen csomag 172 euró értékű. A ciprusi kereskedelmi bankok már október 22-től kapnak euró fémpénzt, november 19. óta pedig bankjegyeket is a központi banktól.

Összesen 7130 ciprusi vállalkozás - kereskedő cég, illetve bank - írta alá azt a magatartási kódexet, amelyet júliusban bocsátott ki a kormány a tisztességes árképzésről. E cégek kötelezik magukat arra, hogy nem próbálnak meg extra hasznot húzni a pénznemváltásból. A kódexet aláíró cégek ezt tanúsító logót helyezhetnek el üzletük kirakatán.

Szeptember óta kötelező az árak mindkét pénznemben való feltüntetése, hogy a fogyasztók hozzászokjanak az új mértékekhez és arányokhoz.

Hasonló intézkedéseket hoztak Máltán is, bár ott valamivel később, csak december elején kezdték meg az üzleti szektor ellátását euró készpénzzel. Ugyanúgy beszerezhető az üzleteknek induló fémpénzkészlet, a lakosságnak pedig "mini érmecsomag". Máltán már július 11-től kötelező az árak mindkét pénznemben történő feltüntetése. A kereskedő cégek 80 százaléka csatlakozott a tisztességes árképzési kódexhez.