Fogyókúrán az ország

Vágólapra másolva!
Idén a műszaki cikk mellett már az élelmiszerből is kevesebb fogyott, mint egy éve - mondta Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak. Szerinte ennek egyik oka a vásárlóerő korlátozása.
Vágólapra másolva!

A főtitkár megemlítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei év első tíz hónapjában csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene, vagyis a fogyasztók kevesebb árut vásároltak, mint az előző év azonos időszakában.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak az eladott áru mennyisége csökkent, hanem egyes területeken maga a forgalom is visszaesett. Tehát a vásárlók kevesebb pénzt költöttek az üzletekben.

Szerinte ennek fő oka a vásárlóerő korlátozása és az, hogy senki nem számított az élelmiszerek ilyen nagy mértékű drágulására a második félévben. A háztartások ezért már nemcsak az iparcikkeken, hanem az élelmiszerkiadásokon is takarékoskodni kényszerülnek - tette hozzá a főtitkár.

Korábban hónapról hónapra folyamatosan nőtt a kiskereskedelmi értékesítés volumene, idén viszont annak ellenére történt a fordulat, hogy a reálkeresetek mérséklődése kisebb volt. Míg az év elején 8-9, most már csak 5-6 százalékos csökkenést mutat ki a Központi Statisztikai Hivatal.

A főtitkár szerint az értékesítés visszaesésének okai között szerepelhet az is, hogy az első fél évben a háztartások tartalékaikat próbálták felélni, mostanra azonban ez a lehetőség kimerült.

Vámos György szerint hitelre sem vásárolnak több árut az emberek, mint korábban, hiszen az eladósodás egy határon túl már a családoknak sem érdeke.