Nem szívesen, de fizetnék a tandíjat

Vágólapra másolva!
A diákok többsége fenntartásokkal ugyan, de elfogadja a fer (fejlesztési részhozzájárulás) bevezetését. A Studium Generale, Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) működő ingyenes előkészítő felméréséből kiderül, hogy teljes elutasítás a leendő egyetemisták között 20 százalékos.
Vágólapra másolva!

A legtöbben szociális érzékenységükről tettek bizonyságot, mivel inkább azért nem értenek egyet a fizetéssel, mert az elrettentheti a szegényebb sorú fiatalokat a továbbtanulástól. A BCE Diákjóléti Bizottságának honlapjáról megtudható, hogy a rendszeres szociális ösztöndíj összege 8-40 ezer forint havonta, ami kormányzati szándék szerint növekedni fog, mivel a fer bevételeinek legalább harmadát ösztöndíjakra kell fordítani.

A Studium Generale (SG) felmérése szerint a diákok egy másik ötödét nem különösebben érdekli a hozzájárulás vagy csak apró minőségi feltételekkel. Az informálatlanságot jól jelzi a következő vélemény: "jó lenne, ha a tehetségeseknek nem kéne fizetniük" - ami így is lesz, mivel a legjobban teljesítő 15 százalék mentesülni fog a díjfizetés alól.

Az előkészítő elnöke, Czimbalmos Zsolt elmondta, hogy a diákok több mint tizede nyugaton is megszokottnak, és szükségesnek találja a köznyelvben tandíjként élő összeg fizetését. Mindamellett meglehetősen kevés információval rendelkeznek a diákok.

Soknak tartják a fer összegét

Ennél többen vannak azok, akik elfogadják ugyan, hogy hozzá kell járulniuk a felsőoktatási fejlesztésekhez, de sokallják az összeget. A kormányzati tervek szerint évente 105 000 forint lesz az alapdíj, amitől a felsőoktatási intézmények mindkét irányban 50 százalékkal eltérhetnek (a rektori konferencia úgy döntött, hogy az első évben mindenhol egységesen az alapdíjat szedik be).

A részt vevő középiskolások ötöde teljes mértékben elutasítja a tandíjat, nem egyszer kemény jelzőkkel illetve a fer-t. Czimbalmos Zsolt elmondása szerint akadt azonban olyan vélemény is, amely ugyan elfogadja a részhozzájárulást, de egy sajátos feltételhez kötné: "csak azok fizessék, akik szétlógják az agyukat!"