A Gazpromhoz kerül a szerb állami olajvállalat

Vágólapra másolva!
Versenyeztetés nélkül az orosz Gazpromneft - a Gazprom gázipari óriás olajtermelő leányvállalata - lesz a többségi tulajdonosa a NIS szerb állami kőolajvállalatnak, döntötte el múlt évi utolsó ülésén a szerb kormány.
Vágólapra másolva!

Összességében elfogadták azt az orosz ajánlatcsomagot, amely szerint a Gazpromneft 400 millió eurót fizet a NIS 51 százalékáért, 500 millió eurós fejlesztést vállal, továbbá Szerbián keresztül halad majd a Nyugat-Európa felé tervezett Déli Áramlat gázvezeték egyik ága. Az egyezménynek már csak néhány részletét kell tisztázni az aláírás előtt.

Belgrádi sajtóértesülések szerint a Gazpromneft már tavasszal birtokon belül kerül, és 2012-ig, az olajpiac liberalizálásáig a NIS-en keresztül monopóliumot élvez a szerbiai kőolaj-feldolgozásban.

A Bulgáriából érkező gázvezetéket - amelyhez egy 300 millió köbméteres tároló is tartozik - várhatóan az év végén kezdik el építeni, és 2012-re készül el. Kapacitása évi 10 milliárd köbméter lesz, vagyis a Déli Áramlaton át Nyugat-Európának szánt, és a Fekete-tengeren át Bulgáriába érkező 30 milliárd köbméter gáznak csak egyharmadát továbbítja majd Szerbián át.