Teát és a kávét drágít a kenyai konfliktus

Vágólapra másolva!
A kávé árát kissé, a teáét viszont sokkal erősebben növelheti a kenyai szállítások helyi konfliktusok miatt várható visszaesése.
Vágólapra másolva!

Kenyában a belpolitikai helyzet nyomán nagy a szállítási feltételek körüli bizonytalanság és az üzemanyaghiány, a válság a kenyai tea- és kávétermelőket elrettenti a kereskedelmi központok látogatásától. A két agrárágazat e heti árveréseit bizonytalan időre el kellett halasztani. A kereskedés felfüggesztése mellett az országban uralkodó állapotok miatt is valószínű, hogy a termények exportja akadozni fog.

A kávétermelők és kereskedők kenyai szövetségének árveréseket bonyolító illetékese szerint az aukciók megtartása sem jelent biztos exportot, a termény elvitele a kikötőkbe ugyanis komoly nehézségekbe ütközik.

Az árak emelkedése azért is valószínű, mert Kenyában kávéból a szezon végére 42 ezer tonna körüli termés várható az előző szezon 52 ezer tonnája után.

A világpiac kávéból valószínűleg nem fogja számottevően megérezni a kenyai piaci problémák hatását, mivel az ország, a teljes világtermelésből nagyjából egy százalékkal veszi ki részét, bár a minőségi kávé piacán ennél nagyobb arányban szerepel.

A tea esetében ez a hatás jóval nagyobb lehet, mivel Kenya a világ legnagyobb feketetea-exportőre. Kenyában a teatermesztés, a turizmus után az ország második bevételi forrása.