Cégegyesülési csúcsot hozott a tavalyi év

Vágólapra másolva!
Megdőlt a vállalategyesülési rekord 2007-ben, az ügyletek értéke meghaladta a 4500 milliárd dollárt, ami körülbelül negyedével nagyobb a 2006-os rekordértéknél. Európa 2002 óta először megelőzte az Egyesült Államokat e területen, idézi a Thompson Financial adatait a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tavaly a legtöbb tranzakció az energia-, a pénzügyi és a nyersanyagiparban valósult meg. Az aktivitás a második félévben - a hitelválság következményeként - Európában, valamint az USA-ban jelentősen fékeződött: Európában 17, Amerikában pedig 46 százalékos volt a visszaesés az első hat hónaphoz képest, a világátlag mínusz 27 százalék volt. Az ingatlanpiacról kiinduló zavarok közepette a különböző magán pénzügyi alapok, kockázatitőke-alapok és nem utolsósorban kínai alapok dobtak több milliárd dollárt érő mentőövet a nagy étvágyú felvásárlóknak. Az ügyletek mintegy ötödét finanszírozták ilyen forrásokból, majdnem tíz százalékkal többet, mint az előző esztendőben. A normál banki finanszírozás lehetőségeinek beszűkülését mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a második fél évben Amerikában mindössze 126 milliárd dollár hitelt tudtak szerezni a felvásárlásokhoz, ami az első hathavinál 63 százalékkal szűkebb keret.

Az év abszolút rekordját európai pénzügyi vállalkozások házassága jelentette: az ABN Amrót közel százmilliárd dollárért szerezte meg a Royal Bank of Scotland vezette konzorcium április végén. Az európai ügyletek rangsorában a második helyet a brit Rio Tinto tudhatja magáénak, miután 44 milliárd dollárt adott a kanadai Alcan alumíniumipari társaságért. A harmadik legnagyobb boltot ugyancsak a bankszektorban kötötte az olasz Unicredit, amely 29,5 milliárdért szerezte meg a szintén olasz Capitaliát. Az öreg kontinensen összesen 1800 milliárd dollárt, az előző évit 36 százalékkal meghaladó összeget jelzett a mérleg. Kelet-Európa ennek alig a tizedét jelentette, miközben a piacot vezető Franciaországban önmagában hasonló értéket képviseltek a fúziós megállapodások.

Az Egyesült Államok 2006-os, 41 százalékot kitevő részesedése az M&A (Mergers and Aquisitions) piacon 36 százalékra szorult vissza az összesen regisztrált 1600 milliárd értékű ügylettel. Az amerikai vállalatok dolgát még a gyenge dollár is nehezítette, miközben kedvelt felvásárlási célpontokat jelentettek mind az ázsiai, mind az európai tőkének. Az éllovas a Kraft Foods, amelynek felvásárlására még januárban 61 milliárd dollárt fordítottak a részvényesek, februárban az Investor csoport 44 milliárdért szerezte meg a TXU Groupot. A Kohlberg Kravis Robertsnek 27 milliárdot ért a First Data, és az érdekesebb üzletek körébe kívánkozik, hogy márciusban a Blackstone 26,7 milliárd dollárért jutott a Hilton szállodalánchoz.

Szokatlanul nagy volt a mozgás Ázsiában, ahol - a japán ügyleteket figyelmen kívül hagyva - összesen 449 milliárd dollárt értek a felvásárlások, 55 százalékkal többet, mint az előző évben. A pénzügyi szektorban 110 milliárd dollár forgott. Japánban visszafogottabb volt a lendület: az előző évihez képest három százalékkal nőtt az üzletek értéke, 154 milliárd dollárra. Kína viszont nagy lépésekkel haladt előre, összesen mintegy 2900 üzletben volt érintett, 112 milliárd dollár értékben, és először fordult elő, hogy több kínai tőkét fektettek be a határokon túli felvásárlásokba, mint amennyi hasonló céllal az országba érkezett.