Pótlékért söprik az emberhúst Irakban

Vágólapra másolva!
Nagy eséllyel pályázhatna a világ legrosszabb, leginkább kiállhatatlan munkakörének címére az iraki utcaseprők tevékenysége. A bagdadi közterületfenntartóknak ugyanis nemritkán emberi ujjperceket és húsdarabokat kell eltüntetniük az utcáról, miután az erre szakosodott speciális személyzet elvonszolta a bombatámadás áldozatainak torzóit és az emberi fejeket.
Vágólapra másolva!

Az iraki közterületesek kesztyű nélkül végzik a munkájukat, kivéve a tél leghidegebb heteit. Abban az esetben, ha a merénylet az utcaseprők munkaidején kívül történik, nagyjából 8 dollár extrapótlékra is számíthatnak.

A hátborzongató munka ellenére a dolgozók szívesen veszik a durván 1400 forintnak megfelelő összeget, hiszen egyébként 6 dollárt (alig több, mint 1000 forintot) kapnak egynapi munkájukért. A tavalyi évben igencsak sok "bomba-prémiumot" fizettek ki, bár határozottan kevesebbet, mint a megelőző években - írja a New York Times.

A legtöbb közterületfenntartó munkás persze szívesen lemondana erről a prémiumról idén. Ez a feladat ugyanis igencsak megviseli az erre igazából speciális mentális képzést sem kapó dolgozókat. Irakban azonban sok lenne a munka, de egyelőre kevés a munkahely - ezért nem hagyják ott a rettenetes foglalkozást.

Riasztás telefonon

A lap által megszólaltatott két munkás beszámol róla, hogy az elmúlt hónapokban 30-nál is több holttest maradványait kellett eltakarítaniuk. A tisztaságért felelős dolgozók egy ideje már nem számolják, hány robbantás után kellett rendet tenniük, de legalább 10-ről lehet szó, a legutóbbi másfél évben pedig úgy hat merénylet következményeivel kellett szembenézniük. Az emberi természet jellegéből fakadóan a legrosszabb részletek talán elhomályosulnak az idővel, annak ellenére, hogy mindkét ember korábban Szaddam Husszein hadseregében szolgált. Egyikük elmondta, hogy az iráni háború idején élőben láthatta 50 méterről, hogyan marcangolja szét a pokolgép az emberi testeket, de a bagdadi feladatok így is szinte elviselhetetlenek.

A többségében síiták lakta Karada kerületben dolgozó munkások szolgálati ideje éjszaka kezdődik, amikor a többi takarító már hazament. Elmondásuk szerint, amint robbanást hallanak, felfüggesztenek mindenfajta tevékenységet, és "várják" a telefonhívást, amely elkerülhetetlenül jön is.

Nyugodtan telt az évforduló

Irakban másutt, Szaddam Husszein kivégzésének egyéves évfordulóján az erőszaktól való félelem nagyrészt alaptalannak bizonyult. Szigorú biztonsági intézkedések közepette támogatók százai, köztük iskolás gyerekek - akik erre a napra tanítási szünetet kaptak - gyűltek össze az egykori diktátor sírjánál emelt mauzóleumnál. A Szaddam Husszein szülőfalujában, Awjában tartott megemlékezésre sokan hoztak virágot, egyesek verset mondtak, míg mások énekeltek: félő volt, hogy a tömegben valaki öngyilkos merényletet követ el.