Megint történelmi csúcson az aranyár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kedden reggel történelmi csúcsra nőtt az azonnali szállítású arany ára Londonban, majd később szerényen mérséklődött a napi nyeresége. Az unciánkénti 874,85 dolláros ár mintegy 12 dollárral haladta meg a hétfő késő esti szintet. Az azonnali aranyár korábbi csúcsa 869,50 dollár volt, amit január 3-án állított be.

A nemesfém drágulását a szakértők a kőolaj árának emelkedésével magyarázták, illetve azzal, hogy gyengül a dollár az euróhoz képest. A magasabb olajár inflációnövelő hatású, ami rendre kedvez az aranyárnak. A gyengébb dollár azt eredményezi, hogy a dollárban jegyzett arany olcsóbbá válik a nem dollárral fizetők számára.

Az arany a dollár gyengélkedésével vált nagyon vonzóvá a devizába befektetők számára, mivel a bizonytalan és olaj által vezérelt infláció idején igen jól tartja az értékét. Az év eleji elemzői vélemények szerint a korábban egészen valószínűtlennek tűnő 1200 dolláros unciánkénti ár is egyre reálisabb lehet az idén.

Más fémek árai is emelkedtek, így például a platina is rekorddrága jelenleg. A dollár gyengélkedése mellett a hitelválság is az arany felé terelte a befektetőket.