Merrill: Beköszöntött a pangás az USA-ban

Vágólapra másolva!
A recesszió, amitől tartottak, megérkezett az USA gazdaságába a Merrill Lynch szerint. A legutóbbi munkaerő-piaci jelentés világszerte a tőkepiacok esését okozta, és igazolni látszik azt, hogy az Egyesült Államok gazdasága a pangás első hónapjába lépett. A kilátások azonban vitatottak, így például a Lehman Brothers sem ért teljesen egyet a Merrillel.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet értékelését a munkaerőpiac, a személyi jövedelmi viszonyok (és az infláció), az ipari termelés és a kereskedelem teljesítményéről szóló legutóbbi adatokra alapozza. A munkanélküliségi ráta decemberben elérte a kétéves csúcsot jelentő 5 százalékot, és a Merrill számára ez volt az utolsó darabka a "kirakósban" - idézi a jelentést a BBC. Az Egyesült Államok ipari teljesítménye decemberben a leggyengébb teljesítményt nyújtotta 2003 áprilisa óta, az infláció pedig novemberben ugrott másfél éves csúcsra, 4,3 százalékra.

Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti gazdasági kutató irodája (NBER) kidolgozott egy hivatalos forgatókönyvet arra az esetre, ha az USA gazdasága recesszióba kerülne. Az NBER azonban úgy határozza meg a recessziót, hogy "az egész gazdaságra kiterjedő jelentős csökkenés az aktivitásban, amely tovább tart, mint néhány hónap". Vagyis, ha bekövetkezik is a pangás, azt hivatalosan csak több hónap után minősítik azzá.

"Elemzőink szerint ez többé nem csupán előrejelzés, hanem a valóság" - szól a jelentés. Hozzáteszik még, hogy az az aktuális konszernzus a Wall Streeten, hogy jó esély van a recesszió elkerülésére, jelenleg megdőlni látszik. A jelentés ellenzi a finomkodó kifejezések használatát is a gazdaság állapotával kapcsolatban. "Azt mondani a helyztetről, hogy recessziószerű, körülbelül olyan, mintha egy szülészorvos úgy fogalmazna egy nőnek, hogy bizonyos szempontból állapotos" - teszik hozzá.

Élénkítő csomag adócsökkentéssel

Az amerikai gazdaság alapjai stabilak, de a folyamatos gazdasági bővülést nem szabad természetesnek venni - mondta George W. Bush hétfőn. A gazdaságot érő kihívások - visszaesés az ingatlanpiacon, magas energiaárak és a pénzügyi zavarok óvatosságra intenek az USA elnöke szerint. Ráadásul az adókat továbbra alacsonyan kell tartani a gazdasági bizonytalanság idején is - tette hozzá. "Az utóbbi idők jelzőszámai egyre vegyesebbek" - mondta. Tegnap az amerikai pénzügyminiszter is beszélt, ő kisebb növekedést jósolt. A Bush-kormány gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi, egyebek mellett adócsökkentéssel, hogy elkerüljék a pangást, döntés azonban egyelőre nem született a lépésekről.

A tavalyi év végén a Fehér Ház csökkentette a 2008-as gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, szintén az ingatlan- és hitelpiac problémáira, valamint az olaj drágaságára hivatkozva. Igaz, így is 2,7 százalékos növekedésre számítanak, a korábbi 3,1 százalékos jóslat után.

Vészharangok

A Moody's Investors Service hitelminősítő összeállítása szerint, bár változatlanul "meglepően" élénk az amerikai lakossági fogyasztás, ennek ellenére továbbra is "több, mint 40 százalék" az amerikai gazdaság recessziójának veszélye, és a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várhatóan már ebben a hónapban ismét kamatot csökkent. A JP Morgan befektetési csoport londoni részlege által kiadott 2008-as világgazdasági előrejelzés is jelentős, 35 százalékos esélyt adott arra, hogy az amerikai gazdaság az idei év első felében recesszióba kerül. A cég szerint ebben az esetben az euróövezeti növekedés 2008-ban 1,3 százalékra esne, Magyarország gazdasági növekedése pedig csak 1,8 százalék lenne amerikai recesszió esetén; az amerikai recesszió elmaradása esetére a cég 2,3 százalékos magyar növekedést jósol 2008-ra. Az Economist Intelligence Unit 2008-as világgazdasági előrejelzésében azt írta: a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális nagybani likviditáspiaci apály miatt 40 százalékos esélyt ad annak, hogy az amerikai gazdaság a következő egy évben recesszióba süllyed.