Magyar EU elnökség megújuló fővárosban

Vágólapra másolva!
A kormány pozitív döntése esetén 2011-ig, jórészt EU-forrásokból, összesen 17 milliárd forintból újulhat meg az V. kerület több része. A helyi önkormányzat és a főváros előteremti a szükséges önrészt, így valószínűtlen a nagyberuházás elmaradása.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal (Fidesz) és Steiner Pál (MSZP) tájékoztatóján egyébként az egyetlen újdonság az volt, hogy a két politikus közösen állt a nyilvánosság elé, hogy az V. kerületi képviselő-testület által december 19-én, a Fővárosi Közgyűlés által pedig egy nappal később elfogadott városrész-fejlesztési együttműködési megállapodást részletezze.

A több mint negyedórás késéssel kezdett tájékoztatón az önkormányzati vezetők hangsúlyozták, hogy továbbra is politikai ellenfeleknek tekintik egymást. leszögezték azonban, hogy vannak olyan konkrét célok, amelyek megvalósítása érdekében félre kell tenni a politikai csatározásokat.

Idén elkezdődhet a megvalósítás

Rogán Antal történelminek, Steiner Pál fővárosi frakcióvezető grandiózusnak nevezte a városrész előtt álló fejlesztéseket. A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a kerület három részét érintő fejlesztési elképzelések nem juthatnak a kormányzati negyed sorsára, mivel e projektek előkészítése már évekkel ezelőtt, még az előző önkormányzati ciklusban megkezdődött. Hozzátette, ha a kormányzat zöld utat biztosít a csaknem 14 milliárd forintos EU-támogatási résznek, akkor fél éven belül beszerezhetik az építési engedélyeket, és megkezdődhet a beruházások kivitelezése.

A polgármester kitért arra, hogy az V. kerület elkülönített számlán 2,5 milliárd forintot biztosított a fejlesztések önrészéhez. Szükség esetén készek arra is, hogy a kerületet érintő 850 millió forinton túl, a teljes projekt önrészét megelőlegezzék, ha erre nincs pénze a fővárosnak - fűzte hozzá. Kifejtette, hogy a program keretében a kerület gondozza azt a fejlesztési részt, amellyel a Kálvin tértől a Szabadság térig kialakulhat a városrész új főutcája. Itt a gépjárműforgalom korlátozásával és a gyalogostér növelésével új üzletek létesülnének.

Steiner Pál, aki a fővárosi önkormányzat stratégiai városfejlesztési tanácsnokaként gondozza a programot, s emellett a miniszterelnök fővárosi megbízottja is, leszögezte, hogy a kormányzati támogatásról szóló döntés rövidesen megszülethet. Emlékeztetett rá, hogy a főváros és a kormány közti Budapest Szerződés múlt évi módosítása egyértelműen rögzíti, hogy ez a projekt támogatást kap.

Sorra kerülhet a Moszkva tér és a Népliget is

A szocialista politikus közölte, hogy a belső városrész megújítása kiterjed majd a Belgrád rakpartra éppúgy, mint a Március 15. térre és a Roosevelt térre. Szorosan illeszkedik a program az úgynevezett Városháza projektfejlesztéshez. Elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy később a városfejlesztés kiterjed a VI. és a VII. kerület felé, valamint a Moszkva térre és a Népligetre is.

A frakcióvezető elmondta, hogy a fővárosi önkormányzat biztosítani fogja idei költségvetésében az önrészt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Belváros megújítása, a nagyobb turisztikai vonzerő elősegítheti azt, hogy 2011-ben, amikor Magyarország lesz az EU elnöke, Budapest méltó körülmények között fogadhassa a külföldieket.

Kérdésre a politikus leszögezte, hogy a Budapest Szíve program megalapozott. Hangsúlyozta, hogy a kormányzati negyed ügye sincs még véglegesen elvetve, s szólt arról is, hogy a 4-es metró építése zajlik, s csak kivitelezői probléma van az ügyben, de ettől még nincs csődben a projekt.