Simor és Gyurcsány ismét összeült

Vágólapra másolva!
A korábbi egyeztetések sorába illeszkedik az a megbeszélés, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tartott a nap folyamán. Az egyeztetésen továbbra is arról volt szó, hogy miként lehet a hiánycsökkentés mellett gazdasági növekedést is elérni.
Vágólapra másolva!

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, a gazdaság működőképessége érdekében a kormánynak minden esetben szükséges egyeztetnie a jegybankkal. Hozzátette: ez a megbeszélés is "szokásos egyeztetés volt".

Arra a kérdésre, részt vett-e ezen Veres János pénzügyminiszter, Budai Bernadett úgy fogalmazott, a kormány "minden illetékes" személye jelen van az ilyen megbeszélésen.

A miniszterelnök és a jegybank elnökének konzultációjára már korábban is sor került, legutóbb a múlt év decemberében. A decemberi 20-i megbeszélésen áttekintették, hogy miképp lehetne növelni a gazdaság versenyképességét és ösztönözni a gazdasági növekedést anélkül, hogy veszélyeztetnék a költségvetési deficit csökkentését.

A kedden közzétett államháztartási adatok az egyensúly látványos javulását mutatták. A decemberi pénzforgalmi mérleg 48 milliárd forintos többlettel zárt, a várt 14 milliárd forintos hiánnyal szemben. Ezzel a tavalyi év államháztartási hiánya - az önkormányzatok nélkül - a GDP 5 százalékát tette ki az év elején prognosztizált 6,6 százalék helyett.

Az Európai Unió által figyelt eredményszemléletű GDP arányos deficit (ESA'95) 5,7-5,8 százalékra csökkenhet, az év elején rögzített 6,8 százalékkal szemben.

Az államháztartási mérleg javulása fékező hatást fejtett ki a GDP növekedésére. Elemzők által jelenleg legfeljebb 1,5-1,7 százalékra becsült 2007-es GDP-növekedés helyett feltehetően 2,7-3,2 százalékkal bővült volna a gazdaság, ha nem lett volna kiigazítás, és a 6,8 százalékos hiány mellett is 2,2-2,5 százalékos növekedésre volt esély.

Simor András tavaly 2007 egyik jelentős eredményének nevezte, hogy kiegyensúlyozottá vált a kormány és a jegybank kapcsolata, sőt, kifejezetten jó munkakapcsolat alakult ki a Pénzügyminisztérium (PM) és az MNB szakemberei között.

Ezzel együtt vannak bizonyos kérdések, amelyeket eltérően ítélünk meg, például a gazdasági hosszabb távú növekedését illetően - ismerte el.

Az MNB véleménye szerint a magyar gazdaság 2008-ban 2,4 százalékkal nő, ez kevesebb, mint a PM 2,8 százalékos prognózisa.