Egyre több cég szűnik meg

Vágólapra másolva!
Tavaly közel 25 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, a vállalkozások 3,8 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A legkockázatosabb évek óta a biztonsági tevékenység, a textil- és az építőipar.
Vágólapra másolva!

Tavaly nagyjából minden huszonhetedik hazai cég került válságba, derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. Rengeteg új cég alapításának hátterében nem a beruházások és a ténylegesen új vállalkozások létrehozása áll, hanem az, hogy a megszűnő helyébe sok esetben két másik lép, s az egyikben a vállalkozás üzleti folyamatait, a másikban viszont a tartozásait viszi tovább a tulajdonos. A "céghalálozások" oka az esetek 95 százalékában a fizetésképtelenné válás vagy a szándékos nemfizetés.

Több, mint 60 százalékkal nőtt a végelszámolások száma, a felszámolási eljárások volumene közel három százalékkal növekedett. Okát a Coface abban látja, hogy még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások. Ezek nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági teljesítményét. Nem javult a helyzet a "igazi csődeljárások" számát tekintve, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására irányulnak. Ilyen eljárások továbbra is rendkívül alacsony számban indulnak. A tavalyi évben mindössze 20 ilyen indult Magyarországon.

Túl sok a cég

A valódi gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások is súlyos likviditási problémákkal küzdenek. A több, mint egymillió gazdasági szervezetből csak 40 ezer számít hitelképesnek és ez a helyzet tovább romlik, hiszen a vállalatok és cégek kevesebb, mint egyharmada büszkélkedhet növekvő árbevétellel. A fizetésképtelen cégek száma tovább emelkedik majd idén is, egészen addig, amíg Magyarországon a cégek lakossághoz viszonyított aránya nem éri el azt az átlagot, amely a fejlett gazdaságokat jellemzi. Számításai szerint ez összesen, nagyjából 350-400 ezer aktív vállalkozást jelent, ami talán 2010-körül érhető el.