Vágólapra másolva!
Az országgyűlés tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programban szerepel a földgázellátásról szóló törvényjavaslat is, amelynek célja a teljes verseny megteremtése a gazdaság versenyképességének fokozása érdekében a hosszú távon fenntartható ellátásbiztonság szavatolása mellett. A törvény július elsejétől lépne életbe - derül ki a szerdai Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Az új földgázpiaci modell szerint a jelenlegi kettős - a közüzemi és szabad - piac megszűnik, helyét tiszta versenypiaci modell veszi át, amelyben a versenyt csak az erőfölényes helyzetek megakadályozása, illetve a kiszolgáltatott fogyasztók védelme érdekében lehet korlátozni. A felhasználók és a kereskedők a földgázt szabadpiaci körülmények között szerezhetik be, illetve ugyanilyen módon értékesíthetik azt.

A lakossági fogyasztók és a kisvállalkozások (20 m3/óra kapacitásig) a villamosenergia-piachoz hasonló egyetemes szolgáltatásra lesznek jogosultak. Ez azonban inkább jogszabályban meghatározott ellátásbiztonsági szintet nyújtó szolgáltatási csomag és nem egy piaci viszonyoktól "eltérített" szolgáltatás lesz.

A jelenlegi közüzemi szolgáltatók mostani ellátási területükön kötelesek lesznek az egyetemes szolgáltatás nyújtására, viszont a felhasználó eldöntheti, hogy a szabadpiacra lép-e vagy marad az egyetemes szolgáltatónál.

Az új modellben az elosztói és kereskedelmi funkciók szétválnak, valamint a korábbi gyakorlattól eltérően szétválik a felhasználó és a fogyasztó fogalma is. Felhasználónak a saját felhasználásra földgázt vásárlók, fogyasztónak pedig a lakossági felhasználók minősülnek. A földgázellátás biztonságának fokozása érdekében bevezetik a végső menedékes hatóság általi kijelölésének lehetőségét arra az esetre, ha valamelyik egyetemes szolgáltató gazdaságilag ellehetetlenül és ezáltal a felhasználók ellátása veszélybe kerül.

Jelenleg a felhasználók egy része, az ipari nagyfogyasztók a szabadpiacon, másik, nagyobbik része hatósági áron a közüzemben kapja a földgázt, ez az új törvény értelmében teljesen átalakul. A végfelhasználói árak az egyetemes szolgáltatás árszabályozásának kivételével nem hatósági árak lesznek.

Az egyetemes szolgáltatásban részesülők árai a nagykereskedelmi piaci árat, az elosztási díjakat és egy meghatározott árrést tartalmaznak. Az egyetemes szolgáltató rendeletben meghatározott összehasonlítható (benchmark) árat köteles kiinduló nagykereskedelmi árként alkalmazni, amelyet - szintén rendeletileg szabályozott - elosztási díjjal és meghatározott árréssel egészíthet ki.