Kedvez a búzának az időjárás, esik az ár

Vágólapra másolva!
Az országra fagyott ónos eső a fóliás, üvegházas kertészeknek többletmunkát és pluszkiadást okozott, a hótakaró alatti kalászosoknak viszont nagyon jól jött a csapadék. Ez is szerepet játszott abban, hogy a tőzsdén máris tonnánként húszezer forinttal kevesebbért jegyzik az újbúzát annál, mint amennyit tavaszra még megadnak az óbúza tonnájáért - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok ónos esői a fóliás és üvegházas kertészeknek nehézséget jelentettek, de az ősszel vetett szántóföldi növényeknek nem árt a hó és a jég. Az egész élelmiszer-gazdaság szempontjából fontos, hogy az agrárium ármozgásait irányító gabonaárak csökkenése várható, ha folytatódik a növények számára kedvező időjárás. Ez a magyar tőzsdén is látszik az idei termésű gabonák áraiban, mert míg az óbúzával májusra még tonnánként 63 ezer forint közelében kereskednek, az új termésre már csak 45 ezer forintért van vevő. (A fizikai piacon a tőzsdei járulékos költségek miatt ennél 2500-3300 forinttal alacsonyabbak az árak.) A takarmánybúzánál ennél is nagyobb az áresés: a tavalyinál húszezer forinttal kevesebbet, 39 ezer forintot ér az idei termés tonnája. Az elmúlt éveket jellemző, közvetlen aratás utáni, 20-30 ezer forintos induló árszinthez képest ez az ár még mindig magas. Az árak csökkenésében reménykedők számára azonban kedvező hír, hogy az aratás után harmadával csökken a termény ára.

A gyümölcs- és szőlőültetvényekben a hajtásokra ráfagyott jég sem okoz kárt, mert a növények még mély nyugalmi állapotban vannak. A Kárpát-medencében élő legtöbb fajnak ilyenkor meg sem kottyan a mínusz húsz fok körüli hideg és az ágakra, hajtásokra, vesszőkre fagyott csapadék. Ha azonban vastagabb lenne a növényekre fagyott jég, az ágak már letörhetnének. Most szerencse, hogy a nappali felmelegedés miatt az este és éjjel lehullott és megfagyó csapadék napközben rendre megolvad - írja a lap.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szerint még korai lenne bármilyen jóslást tenni az idei agrárévről. Az azonban január elején bizonyosnak tűnik, hogy a tavalyinál jobb év elé néz az agrárium, mivel a legtöbb helyen sok nedvességet pótolt adósságából az időjárás. Ettől függetlenül nem ártana, ha tavaszig még legalább egy méter vastagságú hó hullana. A hó nemcsak a már zöld vetés fagyvédelme miatt fontos - az olvadó vastag hótakaró nedvessége szivárog a talajban a legmélyebbre.