Maradt 4 százalékon az uniós kamat

Vágólapra másolva!
Változatlanul az eddigi 4,0 százalékon hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank, a csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán. A bank úgy ítélte meg, hogy az inflációs kockázatok elkerülését továbbra is fontosabbnak tartja, mint az alacsony növekedési ütemből fakadó veszélyeket, ezért nem folyamodott kamatmérsékléshez. Az EKB már a hetedik hónapja nem módosított a kamatokon.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett szakértők mintegy fele változatlan kamatszintre számít az idén, közel fele viszont 3,75 százalékra történő mérséklést vár. Mint mondják, önmagában a szigorodó pénzpiaci feltételek ugyanazzal a hatással járnak, mintha emelték volna a kamatokat. A rövid távú bankközi kamatok drágultak annak hatására, hogy az EKB fokozatosan kivonta az év végén a pénzpiacra pumpált többletpénzt.

Az áremelkedések üteme az euróövezetben 6 és fél éves csúcson volt decemberben, és a pénzpolitika irányítói elsősorban a bérek oldaláról kiinduló inflációs hatásoktól (főként Németországban) tartanak. Egyidejűleg viszont az amerikai gazdaság a vártnál is gyorsabb ütemben veszít lendületéből főként a hitelpiaci zavarok következményeképpen, és ez bizonytalanná teszi az eurózóna növekedési kilátásait is.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke is az inflációra utaló megjegyzésekkel kommentálta a csütörtöki banki kamatdöntést. A bank kész a "második körben" érkező magasabb inflációs kockázatok elleni megelőző cselekvésre, az inflációs várakozásokat a legfontosabbak tényezők egyikének tekinti, kész tenni azért, hogy az árak stabilitását növekvő fenyegetések, veszélyek közép távon se jelentkezhessenek, az inflációs várakozások igazodjanak az árstabilitáshoz.

Trichet szerint pénzpiaci zavarok, azok növekedésre gyakorolt hatásait tekintve még fennáll a bizonytalanság az EKB-nál, de a bank minden fejleményt "nagyon tüzetesen" figyel majd. Trichet elismerte az inflációval kapcsolatos növekvő kockázatokat, s hogy a drágulás a következő hónapokban éves szinten 2 százalék felett lesz.

A magas olaj-és élelmiszerárak, a hitelpiaci zavarok rontják a fogyasztói bizalmat. Az ipari termelés németországi, franciaországi és spanyolországi november havi csökkenése a gazdasági növekedés kifulladására utal. Az eurózóna szolgáltatási szektorának növekedési üteme is 2 és fél éves mélypontra süllyedt decemberre. Egyes közgazdászok az eurózónában a tavalyi gazdasági növekedési ütem felére, 1,3 százalék körüli tempóra számítanak az idén, egyben arra is, hogy ezt két ütemben végrehajtandó kamatcsökkentéssel fogják ellensúlyozni még az idén.

A növekedés ösztönzése érdekében a FED, a Bank of Canada, a Bank of England már mérsékelte is az irányadó kamatokat, és várhatóan a jövőben folytatja a hitelpolitika enyhítését. Az EKB egyelőre nem ezt az utat választotta. - Az EKB-nak értékelnie kell, hogy melyik kockázatot tekinti nagyobb fontosságúnak, az infláció másodlagos hatását vagy a növekedési ütem jelentős mérséklődését"- fejtette ki az UniCredit közgazdásza.

Az EKB kormányzótanácsa mai, első 2008 évi értekezletére 21 tagra bővült: Málta és Ciprus képviselői is részt vettek a tanácskozáson, miután e két szigetország január 1-jével csatlakozott az euróövezethez.

A bankvezetők legutóbbi, december 6-i ülésük óta tett értékelései nem is a kamatmérséklést, inkább a kamatemelést valószínűsítették, mivel a döntéshozók többsége következetesen az inflációs veszélyeket hangsúlyozta. Jean-Claude Trichet bankelnök is meglepte a közgazdászokat megjegyzésével, miszerint a kormányzótanács egyes tagjai az alapkamat emelését támogatják.

Az eurózónában decemberben az első becslés szerint 3,1 százalékos volt az infláció, jóval a megszabott 2 százalékos küszöb feletti. A mai kamatdöntés azonban igazolta a közgazdászok véleményét, miszerint az inflációs retorika egyelőre tettekben nem jelentkezik.

A Reuters által megkérdezett szakértők mintegy fele változatlan kamatszintre számít az idén, közel fele viszont 3,75 százalékra történő mérséklést vár. Mint mondják, önmagában a szigorodó pénzpiaci feltételek ugyanazzal a hatással járnak, mintha emelték volna a kamatokat. A rövid távú bankközi kamatok drágultak annak hatására, hogy az EKB fokozatosan kivonta az év végén a pénzpiacra pumpált többletpénzt.