Vágólapra másolva!
Az év végéig országosan 56,2 ezerrel emelkedhet az alkalmazásban állók létszáma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat prognózisa szerint, amelyet vállalatok, intézmények megkérdezése alapján készített.
Vágólapra másolva!

A szolgálat az országos adatokat a múlt év negyedik negyedévében régiónként végzett felmérés válaszai alapján összesítette. Ennek során csaknem 8 ezer gazdálkodó létszámfelvételi, létszámleépítési terveiből számolták ki az országos adatot.

A mintában szereplő gazdasági szervezetek szerint a felmérést követő negyedévben 0,2 százalékkal csökkenhet a foglalkoztatottak létszáma, egy év alatt pedig 1,4 százalékkal emelkedhet. Rövid távon csak a mikrovállalkozások akartak létszámot emelni, egy éves távlatban minden vállalat létszámbővítést tervezett. A válaszoló gazdálkodók csaknem egyötöde létszámcsökkenést, harmada emelést tervezett mindkét időszakra. A gazdálkodók fele rövid és hosszútávon egyaránt stagnálással számolt.

Ahol egy éves prognózisként létszámemelést terveztek: a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (4,3 százalék), a gépipar (4,4 százalék), a máshova nem sorolt feldolgozóipar (5,8 százalék), a szálláshely, szolgáltatás vendéglátás (2,8 százalék), a pénzügyi közvetítés (3,4 százalék), a kereskedelem, javítás (2,6 százalék), a fafeldolgozás, papírgyártás, kiadói nyomdai tevékenység (2,4 százalék), az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (2,0 százalék), a textília, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártása (1,8 százalék), a vegyipar (1,9 százalék).

Ahol létszámcsökkenést feltételeztek: a mezőgazdaság, vad, erdő-, halgazdálkodás (-4,1 százalék), a villamos energia, gáz és vízellátás (-2,1 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (-3,9 százalék), az egészségügyi, szociális ellátás (-1,2 százalék).

A mezőgazdasági, az építőipari, az élelmiszeripari, szakképzett pedagógus foglalkozások esetében minden vállalkozási formánál a létszámmozgás negatív. Nagyobb létszámnövekedéssel a vas- és fémipari, valamint a feldolgozóipari gépek kezelői foglalkozási csoportokban számoltak a munkáltatók.

A regionális munkaügyi központok legutóbb a múlt év őszén a negyedik negyedéves felmérés keretében kérdezték meg környezetükben a gazdálkodókat létszámfelvételi és leépítési terveikről, ezeket az adatokat először régiós szinten összesítették, majd ezekből a régiós felmérésekből készült az országos összesítés, illetve a prognózis.

A válaszoló mintegy 8 ezer gazdálkodó csaknem 700 ezer munkavállalót foglalkoztat. A válaszolók 66 százaléka mikro- és kisvállalkozás, ezek a cégek körülbelül 100 ezer munkavállalót alkalmaznak. A 250 dolgozónál nagyobb létszámú gazdálkodók a válaszolók 7 százalékát jelentik, de több mint 350 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

A szolgálat már 2005 óta készíti negyedévente a felmérést, általában 10 ezer munkáltatót kérdeznek meg, s körülbelül 8 ezren válaszolnak.