Újra csökkenhet az infláció növekedési üteme

Vágólapra másolva!
Januártól ismét csökkenhet az infláció, az elmúlt negyedévet jellemző emelkedő trend után, elsősorban bázishatások miatt. Az év egészében lassú mérséklődés várható, azonban az élelmiszerek és az energiaárak még mindig jelentős felfelé mutató kockázatokat hordoznak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A decemberi fogyasztói árszínvonal általában csak minimálisan magasabb az azt megelőző hónapnál, de a havi index változatlanságára is többször volt példa az utóbbi években. A mutatót az év második felét jellemző élelmiszerár-emelkedések térítik el az előző évek átlagaitól. Konszenzusunk szerint novemberhez képest 0,2 százalékos árnövekedés várható, a drágulás nagysága éves szinten 7,2 százalékra növekedhetett. Ez az elmúlt év egészére 8 százalékos inflációt jelent. A pontos számokat holnap publikálja a KSH .

A piaci elemzők szerint januártól - ha csak lassú mértékben is - ismét lefelé veheti az irányt az infláció. Az év első hónapjára 6,7 százalék a Napi-konszenzus. Az ekkorra várt jelentősebb hatósági áremelkedések ugyanis összességében nem múlják felül a tavaly januári emeléseket. Ugyan sok tétel hasonló mértékben drágul, de a távhő alapdíja például változatlan marad. Egy éve a távfűtés ára 30,5 százalékkal növekedett, s ez felülmúlja az idei év egészére várt drágításait - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője. (A Fővárosi Közgyűlés az árak gázárakhoz történő negyedévenkénti igazításáról döntött.) Ugyancsak nem elhanyagolható tétel a gyógyszerárak alakulása, ami szintén nem növekszik majd olyan mértékben, mint amikor jelentősen lecsökkentették tavaly a támogatások mértékét. Így a januári infláció kedvező szintje elsősorban a kedvező bázisoknak köszönhető.

A mostani év fő kockázatait az élelmiszer- és energiaárak jelentik. Előbbinél jelentősen lassul az elmúlt időszakhoz képest a drágulás havi növekedése, ez azonban éves szinten számolva egészen nyár végéig még így is 17 százalékot jelent a nyersélelmiszerek és 12 százalékot a feldolgozott termékek esetében mondta - Samu. A nem feldolgozottaknál a szezonális hatások gyors csökkenést hozhatnak ősztől, a másik árucsoport csökkenő üteme viszont igen mérsékelt lehet a világpiaci árak miatt. A gabonaárak több más termék áába is begyűrűznek. A baromfiárak emelkedése már elkezdődött, a sertéshúsok ára egy harmadik negyedéves enyhe drágulást leszámítva viszont inkább csökkent. Ez az EU-n belüli exporttöbbletre vezethető vissza - mondták az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársai. Tavaly ugyanis főleg az Oroszországba és Ázsiába irányuló kivitel csökkenése miatt a tervezettnél 200 ezer tonnával kevesebb sertéshúst exportált az unió. A kialakult túlkínálat így nem engedte a takarmányárak áthárítását, s egy OECD tanulmány szerint nyárig nem is történik majd változás. A feldolgozott termékek esetében még az alkoholárakba sem gyűrűztek be az árak, még ez is várat magára.

A hatósági áraknál a mostaniak mellett még több emelésre lehet számítani az idén. A gázár mostani, 5 százalékos drágítása mellett legalább egy emelés még biztos bekövetkezik, s ha az olajár beragad a mostani szinten, akkor nem az lesz az utolsó. A villamosenergia-piac nyitásával ugyancsak nagymértékű drágulásokra lehet számítani, azonban ennek időpontja és mértéke még ismeretlen. Összességében 2008-ban 5,4 százalék körül alakulhat az infláció, a kockázatok viszont felfelé mutatók. Az év végére átlagosan 4,3 százalékos éves növekedést várnak az elemzők.

Az adatok csak az első negyedévre zárják ki a kamatcsökkentés lehetőségét, az év egészében azonban lesz tér a vágáshoz - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki tavasztól egy negyedévenkénti 25 bázispontos vágássorozatra számít. Az első csökkentésre Samu János szerint is március-áprilisban van lehetőség. Akkorra ugyanis már kiderül, hogy mi valósult meg a bérajánlásokból, s az energiaárak hogyan alakultak. Amennyiben kedvezően, és a nemzetközi tőkepiaci környezet sem alakul a forint szempontjából rosszul, elképzelhető egy újabb csökkentés. Minek lesz jelentős hatása az idén az inflációra? Az élelmiszerárak közül a feldolgozott termékeké a világpiaci árak miatt csak lassú ütemben csökkenhet. A hatósági árak esetében ugyan az év eleje mérsékelt maradt, ám év közben további emelésekre lehet számítani. A gyógyszereknél az idén nem kell számolni a támogatáscsökkentések miatt megugró árakkal.