Magyarország a 43. legszabadabb gazdaság

Vágólapra másolva!
Hong Kongot minősítette a világ legszabadabb gazdaságának az idén is az amerikai Heritage Foundation kutatóintézete éves jelentésében. Hongkong ezzel már a 14 éve vezeti folyamatosan a listát, megelőzve Szingapúrt. Magyarországé a 43. hely.
Vágólapra másolva!

A washingtoni székhelyű szervezet 157 országot értékelt a gazdaságok szabadságfoka alapján, vagyis pontozta többek között a kereskedelemben, a pénzügyi életben, a beruházásokat, a munkaerőpiacot, a pénzügyi szolgáltatásokat érintően a kormányzati kötöttségeket, 0 és 100 pont között osztályozva az országokat. (A magasabb pontszám mérsékeltebb kormányzati beavatkozást jelent).

Magyarország több közép-kelet európai országgal egyetemben a harmadik, a "mérsékelten szabad" országok kategóriájába került és a 43. helyet foglalta el (67,2 ponttal). Magyarországot a régióból Szlovákia 35. hely, Csehország 37., Lettország 38., előzte meg, mögé került Bulgária (59.), Románia (68.) Szlovénia (75.) és Lengyelország (83.)

A legszabadabb tíz gazdaság: Hong Kong, Szingapúr, Írország, Ausztrália, Egyesült Államok, Új-Zéland, Kanada, Chile, Svájc, Nagy-Britannia. A gazdaságilag "elnyomott" országok között is az utolsó helyre került Észak-Korea, Kuba, Zimbabwe, Líbia és Myanmar társaságában.

Az első helyezett Hong Kong a maximális 100 pontból 90,3 pontot érdemelt ki, Észak-Korea 3,0 pontot kapott. Hong Kong annak ellenére lett ismételten az első, hogy a bírálatok szerint a dél-kínai tartományt néhány tehetős család által működtetett monopólium uralja.