Gyógyszerkartellre vadászik az Unió

Vágólapra másolva!
Kartellellenes vizsgálatokat végeztek az Európai Bizottság szakemberei az Európai Unió több tagországának gyógyszergyáraiban. A gyanúra, miszerint megállapodtak a nagy gyógyszergyártók, az vezetett, hogy túl kevés generikus terméket találtak a piacon.
Vágólapra másolva!

Neelie Kroes versenyügyi felelős elmondta: a szabályellenes szövetkezés gyanúját mindenekelőtt az keltette fel, hogy kevés úgynevezett generikus gyógyszer kerül a piacra az unióban (olyan termékekről van szó, amelyek szabadalmi ideje kifutott, így az eredeti gyártón kívül más cégek is előállíthatják). Csökkent az elmúlt éveken a piacra dobott új gyógyszerek száma is. A bizottság attól tart, hogy a résztvevők titokban olyan egyezségeket kötöttek, amelyek végső soron a fogyasztóknak okoznak kárt.

Gyakorlatának megfelelően Brüsszel nem közölte, mely gyárakról van szó, de több nagy cég - köztük az AstraZeneca és a Sanofi-Aventis - megerősítette a vizsgálat tényét. A razzia állítólag unión kívüli székhelyű gyárakat is érintett - Kroes utalt arra, hogy folyik közös vizsgálat az Egyesült Államokkal is.

Az illegális kartellalkotás súlyos pénzügyi bírsággal járhat, ha bebizonyosodik. Neelie Kroes azonban jelezte, hogy egyelőre senkit nem vádolnak konkrétan, csupán vizsgálat folyik. Hangoztatta azonban, hogy az ügynek a végére kell járni, mert biztosítani kell, hogy a fogyasztók új gyógyszerekhez jussanak, illetve már létező termékeket olcsóbban szerezhessék be.

A 200 milliárd eurós uniós gyógyszerágazatban akadálytalan versenyre van szükség, ez mind a gyáraknak, mind a fogyasztóknak, mind a kormányoknak érdeke - szögezte le a versenyügyi felelős. Brüsszel szerint az évized első felében több mint negyedével - éves átlagban 40-ről 30 alá - csökkent a piacra dobott új gyógyszerféleségek száma az unióban.

A bizottság azt is értésre adta: azért volt szükség a helyszíni ellenőrzésre, mert olyan bizalmas dokumentumokról van szó, amelyekhez máshogy nehezen férhetnek hozzá, illetve könnyen megsemmisíthetők. Az uniós testület további vizsgálatokat és egyeztetéseket tervez a szektor cégeivel. A tervek szerint jövőre készül el a jelentés a vizsgálatok eredményeiről.