Megállapodott az EU Ukrajnával

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió megállapodást kötött arról Ukrajnával, hogy Kijev leépíti az exportot terhelő adókat. Ezzel megnyílt az út azelőtt, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjává váljék.
Vágólapra másolva!

Ukrajna - Oroszország és Irán mellett - a globális kereskedelemben jelentős szerepet betöltő ország, amely még nem tagja a 151 országot tömörítő WTO-nak. Peter Mandelson, az unió kereskedelmi biztosa és Hrihorij Nemirja ukrán miniszterelnök-helyettes londoni tanácskozásán jött létre a megállapodás - közölték az unió illetékesei.

Ukrajna WTO tagságáról február 5-6-án szavazhat a szervezet, miután az illetékes munkabizottság január végén összeállítja a csatlakozási csomagot. A szakértők szerint a tagság előnyöket hozhat Ukrajnának - Oroszországgal szemben is - azzal, hogy az ország a sokoldalú nemzetközi kereskedelmi rendszer részesévé válik.

Brüsszel a hírek szerint az eddigi kijevi ígéretekkel szemben az exportadó leépítésére garanciákat is kapott. Brüsszelt főként egyes alapanyagok exportjának adója zavarta, ezzel ugyanis gyakorlatilag az ukrán fémfeldolgozóipari cégek támogatáshoz jutottak. Kijev garantálja azt, hogy az exportadók megszüntetését más intézkedésekkel nem fogja ellensúlyozni.

Amennyiben Ukrajna a WTO tagjává válik, az Európai Unió tárgyalásokat kezdhet Kijevvel egy szabadkereskedelmi megállapodásról.