Olcsóbb áram az iskoláknak

Vágólapra másolva!
Az áramszolgáltatók néhány napon belül megkapják a Magyar Államkincstár (MÁK) listáját, amelynek alapján biztosíthatják a kedvezőbb árú villamos energiát az állami és önkormányzati költségvetési intézményeknek (óvodák, iskolák, kórházak). A listán mintegy 15 ezer olyan közintézmény szerepel, amelyek kaphatnak az MVM Zrt. külön erre a célra beszerzett olcsóbb áramából - tudta meg a csütörtöki Napi Gazdaság Horváth J. Ferenctől, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökétől.
Vágólapra másolva!

A MÁK által összeállított listán szereplő 15 ezer közintézmény a januári piacnyitást követően így maximum 15-20 százalék közötti drágulással szembesülhet, míg a versenypiacon vételező ipari fogyasztók részére legrosszabb esetben ennek akár kétszeresével is drágulhat az áram. A másik olyan fogyasztói kör a lakosság, amely szintén az átlagosnál kedvezőbb feltételekkel juthat áramhoz, esetükben maximum 9,8 százalékkal drágult a villamos energia.

A piacnyitással és az új törvény hatálybalépésével némileg megváltozott a fogyasztói érdekvédelem, mert a lakossági panaszok ügyében a MEH mellett egyes esetekben a fogyasztóvédelmi hatóság jár el - mondta Horváth.

A mérőleolvasással, díjszámítással és számlázással kapcsolatosan a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folytatja le a vizsgálatokat, de a szolgáltatás minőségével, a hálózathoz való csatlakozás kérdéskörével kapcsolatos ügyekben (áramszünetek, csatlakozási szerződések) továbbra is a MEH az illetékes. A múlt évben a lakossági panaszok száma mintegy kétezer volt, ennek nagyjából a fele kapcsolatos mérőleolvasással, számlázással, díjalkalmazással.

E panaszok kerültek át a fogyasztóvédelmi hatósághoz. Időközben felkerültek a lakosságot és kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatók internetes honlapjára a különféle áramdíj-kalkulátorok, díjtáblázatok is.