Amerikán 100 milliárd dolláros csomag segíthet

Vágólapra másolva!
Egy 100 milliárd dolláros rövid távú pénzügyi élénkítő csomag segítene a gyengélkedő amerikai gazdaságon - véli Ben Bernanke FED-elnök. George Bush elnök hamarosan tervet terjeszt elő a gazdaság megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Miközben több közgazdász attól tart, hogy az Egyesült Államok már recesszióba jutott, a központi bank vezetője ezt nem mondta ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán. Azt viszont leszögezte, "különösen fontos", hogy a törvényhozás gyorsan döntsön a segélyről.

A Fehér Ház azt szeretné, ha a kongresszus gyorsan határozna - közölte Tony Fratto szóvivő. Hangsúlyozta, hogy míg George Bush korábban csak mérlegelte egy gazdasági intézkedéscsomag elfogadását, most már egyértelműen támogatja azt. Fratto is óvatosan úgy fogalmazott, hogy az elnök a "gazdaság gyengélkedése" miatt látja szükségét a cselekvésnek.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke azt mondta, reményei szerint február közepére elkészülhet az élénkítő csomag tervezete. John Boehner, a képviselőházi republikánusok vezetője annyit mondott, hogy a Fehér Ház és a kongresszus közötti egyeztetésen egy 100-150 milliárd dolláros csomagról esik szó. Megfigyelők rámutatnak: ritka együttműködés tapasztalható a Fehér Ház és a demokrata többségű kongresszus között. Néhány hete ilyen egyetértés szinte még elképzelhetetlennek tűnt, hiszen a két fél az egészségügyi reformtól kezdve az iraki háború finanszírozásáig szinte minden kérdésben harcban áll egymással.

Bush már kilenc napos közel-keleti útja előtt jelezte, hogy támogatná a gazdaság serkentését célzó csomagot. Azt is jelezte ugyanakkor, hogy abba belevenné a 2001 és 2003 között általa bevezetett adócsökkentések állandósítását. A demokraták ezt élből elutasítják.

A Fehér Ház év eleje óta mérlegel egy olyan csomagot, amelynek része lenne az üzleti beruházásokat ösztönző adóvisszatérítés és átmeneti adóhitelezés. Az e héten nyilvánosságra hozott új adatok a kiskereskedelmi forgalom szűküléséről és a lakóingatlan-piac rosszabbodásáról tovább rontottak a kilátásokon. Az utóbbi hetekben az elnökválasztási kampány egyes számú témájává lépett elő a gazdaság helyzete. Az elnökjelölt-aspiránsok sorra fogalmazzák meg a szerintük leghatásosabb, az állami kiadások visszafogását és adócsökkentéseket célzó programokat.