Zimbabwe 10 milliós bankója

Vágólapra másolva!
A Zimbabwe-i Központi Bank új, nagy névértékű bankjegyeket bocsát ki, hogy ezzel csökkentse a kritikus pénzhiányt az országban. Az országban üzemanyag- és áramforráshiány okoz problémákat.
Vágólapra másolva!

Az afrikai ország az elmúlt nyolc évben gazdasági hanyatlást szenvedett el, miközben sokan évi 50 százalékos inflációval számolnak. A ma, január 8-án forgalomba kerülő legnagyobb címlet a 10 millió zimbabwe-i dollár. A magyar pengő végnapjaira emlékeztető pénzegység csupán 2,6 eurót ér.

Az új bankjegy (bemutatóra szóló csekk, ahogy ott hívják hivatalosan) egy újabb kísérlet az ország gazdaságának stabilizálására. A bankok előtt óriási sorok kígyóztak minden nap, az emberek a pénzüket akarták kivenni.

A kormány egyetlen válaszlehetősége a pénzkibocsátás volt, ami úgy tűnik a legfőbb okává vált a hiperinflációnak. Az utóbbi három-négy hónapban nem jelentettek meg hivatalos inflációs adatokat.

Az állami jegybank vezetje, Gideon Gono felszólította az üzleti élet szereplőit, hogy ne emeljék áraikat minden alkalommal, amikor új rendelkezést adnak ki az árfolyam beállításához.

Az újonnan kibocsátott bankók rövid időre nyugtatják le a viszonyokat, és bizonyára további zavarokat fog okozni. Ezzel egyidőben, egyre többen váltak függővé az importált termékektől, és továbbra is üzemanyaghiány illetve áramellátásbeli zavarok okoznak gondokat.