További három gázáremelés jöhet idén

Vágólapra másolva!
Áprilisban, júliusban és októberben is drágul nagy valószínűséggel a lakossági gáz, ráadásul az egyes emelések mértéke aligha tartható 10 százalék alatt, hacsak nem politikai megfontolások döntenek. Apró reménysugár, hogy a gáz árát meghatározó olaj világpiaci ára az év eleje óta csökkeni látszik.
Vágólapra másolva!

Magyar Energia Hivatal előkészítette az április, július és október 1-jére vonatkozó hatósági gázáremelés tervét, de a drágulás várható nagyságáról nem tett közzé adatokat - olvasható a Világgazdaságban. Adott negyedévre mindig az előző három hónap tényleges és az utána következő három várható gázbeszerzési költsége, valamint a Magyar Nemzeti Banknak az ármódosítás előtti negyedév második hónapjának 1. és 15. napja közötti napi devizaárfolyam-átlaga a kalkuláció alapja.

A figyelembe veendő időszak első napjától máris két számjegyű áremelést ért el a szállító, sőt a következő negyedévekben is jóval tíz százalék fölött drágításra készül. Az árnövekedés lendületét mutatja, hogy a pillanatnyilag fizetett ezer köbméterenként 345 dollár annyi, amennyit csak áprilisra jósoltak lapunknak az ügylethez közel álló körökből. Ha ez az ár az előre jelzett mérték alsó határával, csak 10 százalékkal emelkedik áprilistól, máris 380 dollárra szökne, de ennél többel kell számolnunk.

Napokon belül kell rendezni kell viszont keleti szomszédunk legújabb, ezúttal 830 millió dollárról szóló gázárvitáját. Az adós az ukrajnai belpiaci gázkereskedő, az UkrGazEnergo (UGE), a szállító pedig az orosz-ukrán RoszUkrEnergo (RUE), amely így saját 50 százalékos tulajdonosát, egyben szállítóját, a Gazpromot sem tudja kifizetni.