Amerikai visszaeséstől tart az EU

Vágólapra másolva!
Nem tartanak kizártnak egy esetleges amerikai gazdasági visszaesést az Európai Unió közös pénzét használó országok pénzügyminiszterei. Nem tartják azonban akkorának a veszélyt, hogy bármilyen reakciót sürgetőnek ítélnének. Kedden a nemzetközi pénzpiacokon mutatkozó válságjelenségek miatt fejezték ki aggodalmukat az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei, de hangot adtak annak a véleményüknek is, hogy túlzott piaci reakcióról van szó.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Eurogroup esti ülését követő sajtótájékoztatón a csoportot vezető Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan romlik a helyzet, és ha ténylegesen visszaesés következik be, az hatással lehet az euróövezet gazdasági növekedésére is. Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU-ban viszont most jobb a helyzet, fellendülés van, így egyelőre nincs szükség pénzügyi óvintézkedésekre e téren.

Az ülés kapcsán az is kiszivárgott, hogy az EU-tagországok állam- és kormányfői közelgő - márciusi - találkozójukon a pénzügyi fegyelem fokozására tervezik szólítani a zóna országait, köztük immár három új EU-tagállamot, Szlovéniát, Ciprust és Máltát is. A vezetők azt szeretnék elérni, hogy a fellendülés idején a zóna országaiban jövedelemarányosan, évente legalább fél százalékkal csökkenjen az államháztartási deficit.

Az egyes országokat illetően Joaquín Almunia pénzügyi biztos a találkozó után nyilatkozva úgy vélte, hogy Olaszországban a 3 százalékos határ alá szorulhatott tavaly az államháztartás hiánya, így akár a túlzott deficit miatti eljárás megszüntetése is szóba kerülhet.

A miniszterek méltatták az euró gyors és zökkenőmentes év eleji bevezetését Cipruson és Máltán. Az ottani tapasztalatok alapján az Európai Bizottság újabb ajánlásokat dolgozott ki a jövőben csatlakozó országok számára a gyakorlati tennivalókra.

Joaquín Almunia, az Európai bizottság pénzügyi felelőse arra hívta fel a figyelmet, hogy nem világméretű recesszióról van szó, csupán az amerikai gazdasági visszaesés lehetősége az, ami kiváltotta a piacok reakcióját.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő és pénzügyminiszter, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának vezetője irracionálisnak minősítette a pénzpiacok mozgását, és kijelentette: ez nem ok arra, hogy a miniszterek is hasonlóképpen gondolkodjanak.

Több más nyilatkozó pénzügyminiszter annak a véleményének adott hangot, hogy még, ha a tengerentúlon hanyatlás kezdődik is, annak nem feltétlenül lesz súlyos negatív hatása Európára.

A Financial Times című brit pénzügyi-politikai lap uniós központi banki illetékesekre és kormányilletékesekre hivatkozva azt írta kedden, hogy az euróövezetben a gazdasági növekedés idén akár 1,5-1,8 százalékra is visszaeshet a tavalyi 2,6-ról. Hozzátette: az unióban reménykednek, hogy a recesszió megelőzésére tett amerikai intézkedések hatásosak lesznek.