Vágólapra másolva!
Új szabályok szerint alkalmazható január 1-jétől a társasági adó 10 százalékos kedvezményes kulcsa - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.  
Vágólapra másolva!

A korábbi törvényi szabályozás szerint a 10 százalékos kulcs alkalmazásának feltételei a következők voltak: az adózó nem vett igénybe adókedvezményt; legalább a minimálbér másfélszerese után megfizeti a járulékokat; átlagos állományi létszáma legalább egy fő. Ezen adókulcs alkalmazása "de minimis" támogatásnak minősült, és 5 millió forintig lehetett igénybe venni.

Január 1-jétől az adóalapnak meg kell egyeznie legalább a nyereségminimum összegével; az adózónak rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie; legalább a minimálbér kétszerese után meg kell fizetnie a járulékokat; az adóalap 6 százalékát lekötött tartalékként kell nyilvántartani az adóév végén, és legfeljebb négy év alatt adott befektetési célokra fordítani. Az igénybevétel felső határa 5 millióról 50 millió forintra nőtt.

A PwC szerint ezek a változások új lehetőségeket nyitnak a befektetési tartalékként leköthető évi 3 millió forint felhasználására, s a befektetések jelentős értéket képviselhetnek a cégek számára.