Veres: a szigort folytatni kell

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bizottsága elismerte a Magyarország gazdasági egyensúlyának javítására tett erőfeszítéseit. A szigorú költségvetési politikát folytatni kell - mondta Veres János pénzügyminiszter a konvergencia program uniós értékelése kapcsán. A miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón beszámolt az 1 és 2 forintosok kivonása miatt életbelépő kerekítési szabályokról is.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter szerint az Európai Unió Bizottsága értékelte, hogy tavaly a központi költségvetés eredményszemléletű hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százaléka helyett csak annak 5,7 százalékot tett ki. A bizottság az idei évre tervezett hiánycsökkentési elképzeléseket megvalósíthatónak tartja és az előirányzottnak megfelelő mértékű hiány kialakulására számít.

A testület azonban 2009-re az előirányzott 3,2 százalékos GDP-arányos hiánycélnál alacsonyabb mértékű deficit tervezését tartja kívánatosnak. A bizottság ugyanis úgy véli, hogy a várható kockázatok esetleges hiánynövelő hatásait a jelenleginél szigorúbb hiánycél meghatározásával lehetne ellensúlyozni.

Az uniós testület szerint két tényező veszélyezteti a jelenlegi tervek megvalósulását. Egyrészt kétségesnek tartják hogy a kormány hosszú távon is következetes lesz-e a hiánycsökkentő döntések megvalósításában. Másrészt azt is kérdésesnek látják, hogy a vártnál lassabb gazdasági növekedés mellett teljesíthető-e az előirányzott hiány. Veres János ezért hangsúlyozta, hogy a kormánynak folytatnia kell a szigorú költségvetési politikát, ugyanakkor újabb szigorító intézkedések bevezetését nem tartja szükségesnek.

A pénzügyminiszter kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a globális pénzügyi válság nem veszélyezteti az tervezett hiány megvalósulását, annak ugyanis egyensúlyt javító és rontó hatásai nagyjából kiegyenlítik egymást. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormányzati negyed építésének leállítása nem befolyásolja a költségvetés eredményszemléletű hiányának nagyságát. Veres János megemlítette a kormány tervei szerint az ingatlanadó 2009-től lesz bevezethető, ezért ez nem befolyásolta a konvergenciaprogram uniós értékelését.

A pénzminisztertől azt is megtudhattuk, hogy a kormány szerdai döntése alapján másféle kerekítési szabályok lesznek érvényben az 1 és 2 forintosok kivonása miatt a készpénzforgalomban, illetve az állami-és társadalombiztosítási ellátások területén. A készpénzforgalomban a kerekítési szabályok szerint a számlák fizetendő végösszegét fel- és le kell majd kerekíteni. Az állami- és társadalombiztosítási ellátások területén csak felfelé lehet majd kerekíteni. Ez utóbbi döntés mintegy százmillió forint többletkiadással jár majd az államháztartás számára.