Drága lesz a cseh euró

Vágólapra másolva!
Mintegy 28 milliárd koronába kerülne az euróra való átállás a vállalati szférának Csehországban. Ugyanakkor a cseh cégek már az első évben mintegy 26 milliárd koronás nyereséget könyvelhetnének el az euró bevezetése következtében.
Vágólapra másolva!

Egyebek között erre a következtetésre jutottak annak a tanulmánynak a készítői, amelyet a cseh pénzügyminisztérium rendelt meg a brünni mezőgazdasági és műszaki egyetemtől. "A legnagyobb összegeket a számítógépes rendszerek átállítása, az új árkatalógusok elkészítése, s általában az árakkal és az információkkal kapcsolatos dolgokra kellene kiadni" - állítja a tanulmány egyik szerzője Martin Záklasník. A dokumentumot a pénzügyminisztérium honlapján hozták nyilvánosságra.

Záklasník szerint az euróra való átállás az energetikai és a telekommunikációs cégek számára lenne a legdrágább, olcsóbban úsznák meg az energetikai cégek, a kereskedelem, míg a szolgáltatások és a mezőgazdaság terén lennének a legalacsonyabb kiadások.

Hosszú távon azonban a vállalati szféra számára az euróra való minél korábbi átállás hasznos lenne. A legfőbb hozam az lenne, hogy ezzel ki lehetne iktatni a korona árfolyamváltozásait, s az ezzel kapcsolatos esetleges kockázatokat. Ez a vállalati szférának egy év alatt mintegy 54 milliárd koronát takarítana meg.

Különösen előnyös lenne az euró bevezetése a nagymértékben exportra dolgozó cseh cégeknek. Ezek jelentős része többségi külföldi kezekben van, s a folyamatosan erősödő korona gondot okoz nekik.

A tanulmány szerzői a számításokat azzal a hipotézissel készítették, hogy mi lenne ha Csehország már az idén bevezetné az eurót. Felmérések szerint a nagyobb cseh vállatok mintegy 70 százaléka az euró minél előbbi bevezetésének a híve. A cseh kormány azonban egyelőre semmiféle dátumot nem határozott meg az euróval kapcsolatban. Hasonlóan óvatos a jegybank is.

Miroslav Singer, a jegybank elnökhelyettese a tanulmány kapcsán kijelentette, hogy a cseh cégek az euró bevezetésével a korona árfolyamának a kiiktatása által azonban csak mintegy 16 milliárd koronát takaríthatnak meg.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az euró bevezetésének hatását a háztartásokra előre nagyon nehéz pontosabban lemérni. Számításaik szerint várható, hogy az átlagos árszint mintegy 0,3 százalékponttal azonnal megugrik, de ezt nem tartják komoly áremelkedésnek.

Hosszabb távon azzal számolnak, hogy a csehországi infláció néhány éven keresztül néhány százalékponttal az euróövezet átlagos inflációjának a szintje felett fog alakulni. A brünni egyetem kutatói szerint az is megállapítható, hogy az euró bevezetésének nem lesz negatív hatása a cseh gazdaság növekedési ütemére.