Rekord profitnövekedés a Nokiánál

Vágólapra másolva!
Jelentős profitnövekedéssel és 40 százalékra duzzadt piaci részesedéssel tovább erősítette pozícióit a világ mobiltelefon piacán a Németországban a bochumi üzem bezárása miatt a bírálatok kereszttüzébe került finn Nokia.
Vágólapra másolva!

A vállalat adózott eredménye 44 százalékkal 1,84 milliárd euróra emelkedett a negyedik negyedben az egy évvel korábbi 1,27 milliárdról, miközben elemzők 1,66 milliárdra számítottak. Az árbevétel 34 százalékkal 15,72 milliárd euróra nőtt 11,7 milliárdról.

A tavalyi év egészében az adózott eredmény 67 százalékkal 7,2 milliárd euróra emelkedett, az árbevétel 51,1 milliárd euró volt, 24 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A jó eredmény elsősorban annak tulajdonítható, hogy a Nokia készülékek átlagos értékesítési ára (ASP) 83 euróra nőtt a harmadik negyedévi 82-ről, s erőteljesen bővült a multimédiás készülékek eladása. A társaság a negyedik negyedben 133,5 millió készüléket értékesített.

A bezárásra ítélt bochumi gyár dolgozóinak a rekord eredményekhez annyi volt a megjegyzése, hogy ha a vállalat ekkora nyereségre tudott szert tenni, akkor nem állja meg a helyét az érvelés, miszerint Németországban nem versenyképes a gyártás.