Betiltják az EU-ban a kindertojást

Vágólapra másolva!
A játékok biztonságosságát garantáló új javaslatokat ismertetett az Európai Bizottság Brüsszelben pénteken. Az új szabályok megtiltják, hogy élelmiszerekbe vagy azok mellé játékokat csatoljanak.
Vágólapra másolva!

Günter Verheugen ipari biztos sajtótájékoztatóján bejelentette: a javasolt szabályok magukban foglalják néhány újabban azonosított veszélyforrás, mindenekelőtt kémiai anyagok korlátozását vagy tiltását, szigorítják a tagországok piacellenőrzési kötelezettségeit, és fokozzák a gyártók és importálók felelősségét.

A gyermekek egészsége és biztonsága nem lehet alku és kompromisszumok tárgya. Biztosítanunk kell, hogy az Európában piacra kerülő játékok nem jelentenek veszélyt - hangoztatta a német biztos. Az Európai Unió végrehajtó testülete mindenekelőtt a húsz évvel ezelőtt e témában született irányelv lecserélését indítványozza, az abban foglaltak korszerűbb tételével és az újabb tudományos és piaci fejlemények figyelembevételével.

Az új jogszabály megtiltaná a rákkeltő vagy allergiát okozni képes anyagok használatát, illetve - Verheugen szavaival - a lehető legszigorúbban korlátozna a veszélyes kémiai anyagok, mint az ólom és a higany felhasználását. A gyártóknak pontosabb figyelmeztetésekkel kell ellátni a játékokat a balesetek megelőzésének érdekében. Szigorodnak a kis - lenyelhető - játékdarabkákra vonatkozó biztonsági előírások is.

Megtiltja az új jogszabály azt, hogy élelmiszerféleségekhez közvetlenül játékokat csatoljanak, ha a játék csak az édesség vagy más élelem elfogyasztása után válik hozzáférhetővé. A gyártóknak emellett pontos műszaki információkkal kell ellátniuk a játékokat, hogy bármikor ellenőrizhessék azok tervezését és gyártását. Független laboratóriumokban rendszeresen utóellenőrzik is a játékokat.

Tekintettel arra, hogy sok a panasz az unión kívülről érkező játékokra, az importőröket az eddiginél nagyobb felelősség terheli a behozott játékok biztonságáért. Az EU-tagországoknak fokozniuk kell az ellenőrzést a piacon és a határokon, illetve kötelezően büntetést kell kiróniuk azon gyártó vagy importőr cégekre, amelyek valamely játéka nem felel meg a biztonsági előírásoknak.

A javaslatokat még az EU-tagországok minisztereinek tanácsában és az Európai Parlamentben is megvitatják. Tavaly több millió játékot - elsősorban kínai gyártmányokat - vontak ki a piacról világszerte biztonsági fenntartások miatt.Verheugen is megerősítette ugyanakkor, hogy 100 százalékosan a legszigorúbb jogszabály sem garantálhatja a játékok biztonságát.