Csigafeldolgozó épül Romániában

Vágólapra másolva!
Júliusban a romániai Keresztváron (Teliu) megkezdi működését Közép- és Kelet-Európa első, teljes vertikumú csigafeldolgozója. A beruházás 1,2 millió euróba kerül.
Vágólapra másolva!

Az 1700 négyzetméter alapterületű üzemben mintegy százan dolgoznak majd. A befektetők: 28 ország 203 éticsiga-tenyésztője, akik részvényesek az SC Escar Prod SCA-ban, a tulajdonos cégben. A részvényesek egyenlő szavazati joggal rendelkeznek.

Az üzem létrehozásához nem vesznek fel állami, vagy uniós támogatást, mindent saját erőből állnak. A tervek szerint az üzem "bio" minősítést kap, ez lehetővé teszi a szállítást a legkényesebb csigafogyasztó piacokra is. A feldolgozás egyes szakaszai már megkezdődtek Hatszegen (Hateg) és Nagyszebenben (Sibiu), ezek az egységek működésükkel csatlakoznak majd a teljes feldolgozó vertikumhoz.

A feldolgozás során minden 4,5 kilogramm élő csigából egy kilónyi csigahúst nyernek, ennek ára mintegy 22 euró. Korábbi jelentések szerint a teljes termelést évi 5000 tonnára tervezik, fagyasztott, félkész és konzerv formában.

Romániában számos gazdálkodó véli úgy, hogy a csigatartás jóval jövedelmezőbb, mint a birka-, vagy marhatenyésztés: a bevételek nagyobbak és a munka is könnyebb.