Megállapodott a PSZÁF-fal az Euro Credit

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fogyasztók érdekének védelmére tekintettel 2008. január 23-án hatósági szerződést kötött az Euro Credit Consulting Kft.-vel. A hatósági szerződés a hatóság és a felügyelt intézmény megállapodása, melyben utóbbi önként vállalja, hogy a szerződésben megfogalmazott kötelezettségeknek eleget tesz.
Vágólapra másolva!

Az Euro Credit Consulting Kft. 2003. október 17-én kezdte meg fogyasztói csoportszervező tevékenységét. A felügyelet 2006. december 21-én határozatában megállapította, hogy a társaság jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást végez, mivel a csoporttagokkal kötött szerződéseiben vállaltakat gyakorlatában nem teljesítette mindenre kiterjedően.

A 2007-ben indított felügyeleti utóvizsgálat célja annak ellenőrzése volt, hogy a társaság kijavította-e a felügyelet által kifogásolt jogszabálysértő gyakorlatát. A társaság ezt megtette, így a tevékenysége nem minősül engedély nélküli pénzügyi szolgáltatásnak. A felügyelet az utóvizsgálat során azonban olyan kockázatokat tárt fel az Euro Credit Consulting Kft. működése kapcsán, amelyek kiküszöbölésére hatósági szerződés megkötése vált szükségessé.

Ennek keretében a társaság vállalta, hogy további működése során átalakítja a fogyasztók tájékoztatásával kapcsolatos gyakorlatát. A jövőbeni félreértések elkerülése érdekében az Euro Credit Consulting Kft. az ügyfelei tudomására hoz egy, a szerződések lényegi pontjait összefoglaló írásbeli tájékoztatót. A vásárlási jog elnyeréséhez szükséges előtörlesztések megtételekor a társaság az előtörlesztési szelvényeket zárt borítékokban fogja kezelni.

Az Euro Credit Consulting Kft. emellett pénzügyi keretet különít el a regisztrációs díjak egy részéből. Ez lehetőséget biztosít a jövőben, hogy a szerződést felmondó csoporttagok a futamidő lejártát megelőzően méltányossági alapon visszakaphassák befizetéseiket. A társaság a részvételi szabályzatában meghatározottak szerint a szerződéstől történő elállásra a fogyasztók számára nyitva álló határidőt a jelenlegi 3 napról 30 napra emeli.

Ha az Euro Credit Consulting Kft. megszegné a hatósági szerződésben vállaltakat, a megállapodás végrehajtható okiratnak minősül, amely alapján a felügyelet bírságot róhat ki a társaságra. A felügyelettel megkötött hatósági szerződés nem érinti más közigazgatási hatóság hatáskörét. A hatósági szerződés ügyfélfogadási időben megtekinthető a felügyelet székhelyén.