Nem pihen a GVH

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellt gyanít több polisztrirolgyártónál, ezért az ügyben versenyfelügyeleti eljárást kezdett. A GVH pénteken közölte, hogy feltételezése szerint a Linpac Plastics Hungária Kft., a Propack Kereskedelmi Kft.-nél, valamint a Petruzalek Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. piaci versenyt korlátozó módon működnek a műanyag alapú élelmiszercsomagoló anyagok piacán. A hivatal az eljárásba vonta a szlovák Coopbox Eastern S.r.o-t és az osztrák Petruzalek GmbH-t is.
Vágólapra másolva!

A GVH január 17-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a magyarországi cégeknél, amire előzetes bírósági jóváhagyással rendelkezett. A hivatal információi alapján alaposan feltehető, hogy a piacon forgalm azóként tevékenykedő vállalkozások, az eljárás alá vont külföldi gyártók tudomásával és támogatásával 2005-ben,egy találkozón megállapodtak a magyarországi piac felosztásáról a folyamatos árbevétel és nyereség optimalizálása érdekében - áll a közleményben.

A cégek a feltételezett megállapodás keretében elosztották egymás között a magyarországi vevőket, továbbá megállapodtak egy 2005. évi átlagos, a termékcsoporttól függően 10-15 százalékos áremelésről. A feltételezett megállapodás feltehetően kiterjedt arra is, hogy amennyiben valamely vevő "nem a számára kijelölt" szállítóhoz fordul ajánlatért, akkor arról egymást informálják.

A GVH szerint a valószínűleg ma is érvényben lévő feltételezett megállapodás alapján a vevő által megkeresett másik szállító úgy alakítja árszintjét, hogy a szállítóé legyen a legkedvezőbb ajánlat. A feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányuló eljárást 180 nap alatt kell lefolytatni, ám az ügy bonyolultsága miatt két alkalommal, további 180-180 nappal meghosszabbítható.