Ukrán olajcéget vesz a magyar Emfesz

Vágólapra másolva!
Az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) megvásárolja a főleg olaj- és földgáz kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó ukrán Ukrnadraszervice zártkörű részvénytársaságot - jelentette be az Emfesz hétfőn közleményben. Az ügyletet az ukrán versenyhivatal már jóváhagyta.
Vágólapra másolva!

A társaság néhány hónap múlva kezdi meg az Ukrnadraszervice tulajdonában lévő földgázlelőhelyek kutatását és kísérleti feltárását. Két lelőhely szárazföldi, egy pedig partmenti. A közlemény szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a három mező együttesen több tíz milliárd köbméter gázt rejt, a készletek pontos nagyságát majd a felmérés mutatja.

Az Emfesz a részben liberalizált magyar földgázpiac több mint 70 százalékát birtokolja, és a társaság 2007-ben belépett az árampiacra is. A cég Kelet-Magyarországon tervez kombinált ciklusú erőművet építeni, a korábbi tájékoztatás szerint mintegy 1,5 milliárd euró költséggel.

A közép-ázsiai földgázt felhasználó, 2.400 megawatt kapacitású erőmű Magyarország legnagyobb - nem nukleáris - áramtermelője lesz. Az első két 400 megawattos blokk 2011-ben kezd termelni, az utolsó blokkokat várhatóan 2013-ban helyezik üzembe. Az Emfesz 2007-ben több mint 190 milliárd forint árbevételt ért el, míg 2006-ban az árbevétel meghaladta a 144,6 milliárd forintot.A Dmitro Firtas ukrán üzletember tulajdonában lévő Group DF (GDF) holdinghoz tartozó Emfesz 2003 óta működik Magyarországon.