Egyre rizikósabbak a térség gazdaságai

Vágólapra másolva!
A szlovák gazdasági mutatók ugyan összhangban vannak északi szomszédunk konvergenciatervével, ám további szerkezeti reformokra van szükség. Bukarest szintén jó mutatókkal bír, de az államháztartás hosszú távú helyzete nagy kockázatú az Európai Bizottság értékelései szerint. Ugyanakkor az S&P visszaminősítette a litván adóskockázati besorolást.
Vágólapra másolva!

Szigorúbb pénzügypolitikával Szlovákiának fel kell készülnie arra, hogy gazdasága inflációs nyomás alá kerül, ha bevezeti az eurót - értékelte az Európai Bizottság a pozsonyi konvergenciaprogramot szerdán. Brüsszel szerint Pozsony nem kívánja teljes egészében a deficit további csökkentésére kihasználni kedvező növekedési kilátásait. A bizottság további szerkezeti reformokat is sürgetett, elsősorban a munkaerőpiac teljesítményének javítása érdekében. Joaquín Almunia pénzügyi biztos nem bocsátkozott jóslásba, javasolja-e a testület tavasz végén, hogy Szlovákia már jövőre csatlakozzon az eurót saját pénzként használó országok övezetéhez.

Szintén szerdán értékelte Brüsszel Románia konvergenciaprogramját. Bukarest jó mutatókkal (a GDP-hez viszonyítva 2,9 százalékos hiánnyal és 11,9 százalékos belső államadóssággal) rendelkezik, Brüsszel mégis nagy kockázatúnak ítélte meg az államháztartás hosszú távú helyzetét. Kifogásolta Almunia Románia esetében is, hogy a jó növekedési kilátásokat nem igyekszik a deficit leszorítására használni, kiemelve, hogy komoly aggodalmat jelent az EU-csatlakozás óta növekvő hiány. Bukarestnek jelentős kiigazítási intézkedések meghozatalát ajánlotta a bizottság, önmérsékletet sürgetve a közkiadások növelésében is. Az infláció elleni fellépésben ugyancsak hatékonyabb lépések szükségesek Almunia szerint.

Megbillent a balti egyensúly

Visszaminősítette Litvánia szuverén adóskockázati besorolásait szerdán a Standard & Poor's, a gazdaságot terhelő kockázatokra és az ezekre adott, szerinte nem megfelelő költségvetési válaszra hivatkozva. A rontott - jóllehet még mindig elsőrendű - adóskockázati osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes. Az S&P indoklása szerint az idei litván költségvetés is expanzív, folytatva a már tavaly elkezdődött költségvetési lazítást, amelynek révén a GDP-érték 1,4 százalékának megfelelő mértékben emelkedtek az államháztartás folyó kiadásai, hozzájárulva az infláció gyorsulásához és az egyensúlyi helyzet romlásához. A litván kormány fél százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez 2008-ra, az S&P azonban azzal számol, hogy a deficit - a tavalyi évre becsült 0,9 százalék után - idén meredek növekedéssel el fogja érni a 2,8 százalékot, miközben a GDP-növekedés üteme jó eséllyel 4 százalék alá csökken a 2007-re várt 8,6 százalékról, áll az elemzésben.