Rekord bevételre tett szert a Roche

Vágólapra másolva!
A svájci Roche gyógyszergyár szerdán 11,437 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett a tavalyi évről, 25 százalékkal többet a 2006-os 9,171 milliárdnál. Az üzemi eredmény 23 százalékkal 14,468 milliárd svájci frankra - újabb rekordra - nőtt 11,73 milliárdról, és aránya, 31,4 százalékon, először haladta meg a 30 százalékot a csoport történetében.
Vágólapra másolva!

A bevétel 10 százalékkal, a világátlag kétszeresével 46,133 milliárd svájci frankra emelkedett 42,041 milliárdról. A vállalatnál örömmel kommentálják, hogy a madárinfluenza elleni szer iránti kereslet meredek csökkenése ellenére is sikerült elérni ezt az ütemet, a rákellenes, a szervátültetést segítő, az anyagcsere-folyamatokat támogató és a vírusellenes szerek új szabadalmainak köszönhetően.

Ezt 14 százalékkal 8,385 milliárd svájci frankra emelt kutatási-fejlesztési kiadás támogatta. A gyógyszerrészleg bevétele 10 százalékkal 36,783 milliárd svájci frankra bővült. A diagnosztikai részleg bevétele 7 százalékkal 9,35 milliárd svájci frankra nőtt, 19 százalékos világpiaci részesedéssel megőrizte világszintű piacvezető helyét.

Erre az évre is az értékesítés kétszámjegyű, a piaci átlagot meghaladó ütemű emelkedését várják csoportszinten. Az influenzaellenes szer forgalmának növekedése az év elején még kiugró volt, de a növekedés folyamatosan lassult, majd visszaesett.

Ebből a készítményből az első negyedévben 47 százalékkal, a másodikban 25 százalékkal többet, majd a harmadik negyedévben 60 százalékkal kevesebbet adtak el világszerte, mint egy évvel korábban, mert a nemzetközi tartalékolás lassan befejeződik, és egyelőre nem igazolódtak a madárinfluenzával kapcsolatos világjárvány-aggodalmak sem. A cég influenza kezelésére való gyógyszerének értékesítése éves átlagban végül is 19 százalékkal 2,085 milliárd svájci frankra csökkent, és eladásának további visszaesésére számítanak idén is.