Energiaipari vállalatot indít a Gazprom és a SUEK

Vágólapra másolva!
A szén- és az áramüzletbe is jelentősen beszáll a Gazprom orosz gázmonopólium: vegyesvállalatot alapít a legnagyobb orosz széntermelővel, a szibériai SUEK-kel. A 14-18 milliárd dollár értékű ügyletet egy most megkötött elvi megállapodás szerint szeptemberben zárhatják.
Vágólapra másolva!

Az ügylet tervét már egy évvel ezelőtt bejelentették, de csak most kerültek közel a megvalósításhoz. A Gazprom áramrészlegét összeolvasztják a SUEK szén- és áramtermelő üzletével, és a cég ennek révén az egyik legnagyobb orosz áramtermelővé válik. A vegyesvállalat létesítésének ügye jelenleg a Gazprom igazgatótanácsa előtt van.

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin korábban olyan kijelentést tett, hogy több szént és kevesebb gázt kellene az áramtermeléshez felhasználni, mivel az orosz gáz jó áron exportálható.

A SUEK (Siberian Coal and Energy Company) a legnagyobb orosz szénbányavállalat. A Gazprom orosz gázmonopólium tavaly már megszerezte az oroszországi villamoserőművek negyedének ellenőrzését, az orosz Egyesített Energiarendszer (UES) elektromos művek vagyonának privatizálása közben.

Az új vegyesvállalat létrehozása révén a Gazprom és a SUEK várhatóan piacuralmi helyzetbe kerül, a korábbi monopólium, az UES helyére lépve, mondják elemzők. A SUEK és a Gazprom vegyesvállalata - amelyben a Gazpromnak 50 százalék plusz egy részvénye lesz - az orosz erőművi szénpiac és az áramelőállító kapacitások harmadát ellenőrzi majd.