Havi járadékszolgáltatás az OTP ÖNYP-nél

Vágólapra másolva!
Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár (OTP ÖNYP) bevezeti a havi járadékszolgáltatást, az átlépőknek pedig elengedi a belépési díjat - jelentette be az ÖNYP.
Vágólapra másolva!

A pénztárnál arra számítanak, hogy a korábbi negyedéves folyósítású nyugdíjszolgáltatást felváltó, havi szinten is igényelhető, ezáltal nyugdíjszerű járadékszolgáltatás népszerű lesz a pénztagok körében. A nyugdíjkorhatárt elérő pénztártagok korábban jellemzően egy összegű kifizetést kértek, a tavalyi nyugdíjmegszorítások hatására azonban érezhetően megnőtt a nyugdíjszolgáltatások iránti igény, ezért döntött a pénztár a módosítás mellett - mondta Várnagy Anikó, az OTP ÖNYP ügyvezető igazgatója.

A pénztár közel 280 ezer tagjából 7700 - a tagság 2,8 százaléka - érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt, az előrehozott nyugdíjkorhatárt elérőkkel együtt pedig a tagok 6,5 százaléka jogosult járadékszolgáltatásra. A pénztár jelenleg mintegy 400 személynek folyósít járadékot; a többség rövid időtartamú, hároméves szolgáltatást igényelt.

A járadékok kifizetését az eddigi 60 ezer forintnál lényegesen alacsonyabb - akár 15 ezer forintos - pénztári megtakarítás esetén is igényelhetik a pénztártagok.

Az önkéntes pénztár vonzerejét azzal is igyekszik növelni, hogy az OTP ÖNYP-be átlépőknek az év eleje óta elengedi a belépési díjat (jelenleg 2 ezer forint), így a hozzájuk átlépők kezdeti kiadásai a felére csökkennek. (Amennyiben egy pénztártag pénztárat kíván váltani, a kilépéskor kilépő díjat kell fizetnie - ennek mértéke maximum 4 ezer forint lehet -, majd az új pénztárnál belépési díjat is.)

Az OTP ÖNYP tavalyi nettó hozama az előzetes adatok szerint 6,78-7,2 százalék, kicsivel alacsonyabb a benchmarknál - mondta az ügyvezető igazgató -, vagyona - a Magyarországon működő közel 70 önkéntes nyugdíjpénztár közül elsőként - tavaly elérte a 100 milliárd forintot.