Globex: szigorított a bíró

Vágólapra másolva!
Jelentősen súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a Globex-ügyben Postáné Vellai Györgyi elsőrendű és Vajda László másodrendű vádlott büntetését, előbbit két év hat hónap helyett 7 év, utóbbit egy év nyolc hónap helyett 6 év börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

Mivel a jogerős döntés szerint az elsőrendű vádlottnak, a Globex egykori vezérigazgatójának, és a másodrendűnek, a cégcsoport egyik tulajdonosának még körülbelül 4-5 évet kell börtönben töltenie, s a bíróság úgy ítélte meg, hogy fennáll a vádlottak szökésének, elrejtőzésének lehetősége, elrendelte a szabadságvesztés azonnali foganatosítását, és a két vádlott kezére még az ítélet indoklása előtt rákerült a bilincs.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú büntetés túl enyhe volt, mert az elkövetéskor 2-8 év közötti szabadságvesztéssel volt büntethető az első- és másodrendű vádlott tette a sikkasztás, illetve Vellai Györgyike esetében még a hűtlen kezelés, a csalás és a magánokirat-hamisítás, amely a halmazatra tekintettel 12 év is lehetett volna.

Ilyen büntetési tételekre tekintettel az elsőfokú ítélet kirívóan enyhe volt, hiszen 59 kisbefektetőt károsítottak meg, 2,465 milliárd forint tűnt el, és ebből egy forint sem térült meg.
Az ítélőtábla megállapította, hogy bizonyítottság hiányában helyesen mentette fel az elsőfokú bíróság a vádlottakat a soproni önkormányzattal kapcsolatos vád alól.

A vád szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés, illetve más ügyletek miatt 1996 és 1998 között sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követtek el a vádlottak. A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság több vádpontban felmentette a vádlottakat, így például a soproni és a fővárosi XII. kerületi önkormányzat portfóliókezelése ügyében. Ellenben az elsőfokú bíróság kimondta az első- és a másodrendű vádlott bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is.

Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a Globex egykori vezérigazgatóját akkor tehát két év hat hónap, Vajda László, másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát pedig egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték. Mivel a büntetésbe az előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítják, ezért az elsőfokú ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia. További öt vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, ketten megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentett az elsőfokú bíróság

Mint ismeretes a Globex cégcsoport több mint hétmilliárd forintos kárt okozott kisbefektetőknek és önkormányzatoknak. A 1998 szeptembere óta tartó ügyben tizenöt embert 559 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítottak, sikkasztás, hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt. A Globex cégcsoport luxusházak építésével, valamint értékpapírok forgalmazásával és kezelésével foglalkozott. A cég működése azonban rendkívül felelőtlen és pazarló vol. Nem volt elegendő forrásuk, amivel a kiadásaikat fedezni tudták volna, ezért a kisbefektetők által rájuk bízott értékpapírokat élték fel. Az ő káruk összesen 567 millió forint volt, amin a befektetővédelmi alap egy millió forintos kártalanítása enyhített.

Ezen kívül több önkormányzatot is megrövidítettek, Sopron hárommilliárd, a XI. és XII. kerületi önkormányzat 500-600 millió forint veszteséget könyvelhetett el. Az egykori cég vezetőjét Vellai Györgyit, és a tulajdonos Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs kiadása után tudták csak Németországból hazahozni.