A történelem is beleszól a Nabucco-tervbe

Vágólapra másolva!
Törökország továbbra is ellenzi a Gaz de France (GDF) felvételét a Nabucco-projektbe, mert Franciaország nem támogatja Ankara erőfeszítéseit az EU-tagságra, és mert nem ért egyet Franciaországnak az örmény népirtás ügyében fenntartott álláspontjával. Nemrég a román elnök és a Mol is támogatásáról biztosította a francia társaságot.
Vágólapra másolva!

"Normál körülmények között Törökország boldogan elfogadná az energiaszektorban tapasztalt és sikeres GDF-et partnerként" - nyilatkozta egy török hivatalnok név nélkül a Reutersnek. "Törökország elkerüli az energia politikai fegyverként való használatát, és nincsenek is ilyen céljai" - tette hozzá. Franciaország azonban elfogadhatatlan álláspontot képvisel az 1915-ös incidens megítélésében, amelyet inkább a történészekre kellen hagyni."

Ankara azért is csalódott, mert Nicolas Sarkozy francia elnök ellenzi Törökország EU-tagságra vonatkozó kérelmét. Sarkozy szerint az unió nem képes szervesen befogadni a viszonylag szegény, 70 milliós muszlim országot, és azt mondja, ehelyett Brüsszelnek inkább valamiféle kiváltságos partnerségről kellene tárgyalni a törökökkel.

Az ötmilliárd eurós csővezeték a Kaszpi-tengertől szállítana gázt Európába, tervezett útvonala Törökországon és a Balkánon át vezet Ausztriáig, és kulcsfontosságú az EU számára, mert változatosabbá tenné az EU eddig meglehetősen egyoldalú gázellátását. A Nabucco a terv szerint 2012-re valósulna meg. A Nabucco konzorciumot a hat tranzitország energiacégei tulajdonolják: az OMV, a Mol, a Transgaz, a Bulgargaz és a Botas. Mellettük nemrég a német RWE is csatlakozott a projekthez, valamint a török energiaminiszter szerint egy hetedik tag is beléphet valamelyik gáztermelő országból.