Vágólapra másolva!
Az egyablakos rendszer bevezetéséről már évek óta szó van, hamarosan a valóságban is működni fog. Elkészült ugyanis az Európai Unió szolgáltatási irányelvének magyarországi meghonosítását célzó központi jogszabályi változtatások listája, s az önkormányzatok a napokban kapják meg, milyen törvény- és rendeletmódosításokhoz kell hozzáigazítaniuk a saját rendeleteiket legkésőbb 2009 végéig - értesült kormányzati forrásokból a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az egyablakos rendszer lényege az, hogy ha több hatóság közreműködésére van szükség egy-egy ügy elintézéséhez, ne az ügyfél vándoroljon a hivatalok között, hanem az akták. Ha például egy vállalkozás üzletet szeretne nyitni, akkor ma ehhez még rengeteg hatósághoz kell elzarándokolnia, hogy beszerezze a szükséges engedélyeket, míg az egyablakos rendszerben egy helyre is elég lesz elmennie.

A szolgáltatási irányelv értelmében minden tagállamban meg kell szüntetni a jogi és adminisztratív akadályokat a más tagállamból érkező szolgáltatásnyújtók piacra lépése előtt. A szöveg összesen 42 olyan intézkedést tartalmaz, amely eltávolítja a korlátokat, és 65 olyat, amely javít a jelenlegi bürokratikus eljárásokon. A külföldön szolgáltatni kívánó cégek az irányelv szerint egyablakos rendszer keretében regisztráltathatják magukat. Egyúttal létre kell hozni az elektronikus eljárás lehetőségét is - írja a pénteki Világgazdaság.

Az egyablakos rendszer működéséhez mintegy 340 országos hatóság és 2090 önkormányzati jegyző elektronikus hálózatba kapcsolásához lesz szükség, s mindez legfeljebb 500 millió forintos költséggel járhat